Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatta viltet på marginalen

Både rovdjur och fäbodar kan dra besökare till Hälsingland och vad kan locka mer än spännande möten med våra stora rovdjur för att sedan övernatta på en gammal fäbodvall?

Annons

Svar till L.B.J-sson (26/11).

Fäbodbruket har varit en minskande del av jordbruksekonomin under många decennier, det har varit en naturlig utveckling i takt med förbättrade metoder att odla spannmål, rationellare djurhållning och processat kraftfoder. Det har således inget med rovdjursbestånd att göra.

På den tiden fädbodbruk var en viktigt del av människors ekonomi var självklart rovdjuren ett stort hot mot brödfödan, det fanns inga stora stall eller el-stängsel att skydda djuren inom. Det fanns då ett konkurrensförhållande till rovdjuren om födan.

Dagens fäbodbrukare gör det som en del av ekoturismen i en symbios med hela naturen. Både rovdjur och fäbodar kan dra besökare till Hälsingland och vad kan locka mer än spännande möten med våra stora rovdjur för att sedan övernatta på en gammal fäbodvall? Det är två upplevelser med mycket längre traditioner än du, jag och löshundsjakten.

Så LBJ, jag antar att du inte själv är fäbodbrukare för då tror jag det skulle vara andra tongångar i ditt resonemang. Som jägare är det naturligt att känna hot från rovdjuren om bytet, men även där har utvecklingen gått framåt och det är väldigt få jägare som är beroende av att jaga med löshund för sin överlevnads skull.

Vargen är liksom björnen en naturlig del av faunan i Sverige och det är vårt ansvar att upprätthålla den balansen. Kommer du inte ihåg viltvårdsavsnittet i jägarexamen? Du, jag och alla andra jaktintresserade måste hjälpas åt att utveckla jaktmetoderna så att vi kan fortsätta utöva vårt stora intresse jämsides med rovdjuren och skatta viltet på marginalen.

Måns Lindh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons