Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatt på lokalproducerad mat är vansinne!

/
  • Åk lite mindre bil och ät närproducerat kött med gott samvete, skriver Peter Parneborg.

Åker du bil en mil mindre i veckan kan du med gott samvete äta ett par kilo kött i veckan från en gård nära dej.

Annons

Det är viktigt att alla får uttrycka sina åsikter fritt. Det är också viktigt att en fri dialog för att försöka värna om miljö och hälsa hålls öppen. Men det är beklagligt att Sanna Ekedahl och Mathilda Jerenius (2/7) och likasinnade veganer basunerar ut snedvridna fakta anpassade till sitt eget syfte. I detta fall dessutom lokaliserade i Stockholm och producerar massutskick till landets lokaltidningar.

Det faktum att lantbruket påverkar miljön är självklart. Jag anser ändå att man måste titta på hela bilden, och inte bara fokusera på utsläpp. Att kor släpper ut gas när de idisslar och fiser är obestridligt, men att den största delen av dessa gaser tas upp av gräsvall som odlas till foder glöms allt som oftast bort.

I den ekologiska produktion som vi bedriver har jag tittat på hur vi påverkar miljön. Då vi inte använder konstgödning eller sprutar mot ogräs måste vi odla en lite större areal, med följd att det går åt lite mer bränsle i maskinerna. Med detta i åtanke har jag kommit fram till att det går åt ca 0,45 liter diesel (redan belagd med miljöskatt!) för att producera ett kilo kött. Då har jag även räknat med transporter till slakteri och affär.

Alltså ser jag ingen som helst anledning till att införa skatt på vår mat. Att landskapet vårdas och betesdjur får gå och förgylla vår sommar är bara bonus. Och åker du bil en mil mindre i veckan kan du med gott samvete äta ett par kilo kött i veckan från en gård nära dej.

Trevlig sommar!

Peter Parneborg

bonde i Freluga

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons