Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatt på importmat bättre än på svenskt kött

Ser i både tidningar och på tv samt hör på radion hur köttmotståndarna använder statistik och siffror i syfte att "bevisa" att kött är förödande för klimatet. Man kan nyttja statistik för att framhäva sina egna syften och välja att visa det som passar för ändamålet.

Annons

Det pratas inget om att vi här i Sverige arbetar för ett miljöriktigt jordbruk och minskade utsläpp och att vi har betande djur för att hålla ett öppet landskap!

Det pratas heller inte om att utländskt kött påverkar så mycket mer på grund av att till exempel sydamerikanska djur växer långsammare och betar på marker från skövlad regnskog, och att mycket av den "bevisade" statistiken kommer därifrån. Även det vegetariska alternativet soja kommer ofta från Sydamerika, från dessa odlingsområden på skövlad regnskog. Det kan väl knappast räknas som ett genidrag ur miljösynpunkt att nyttja dessa produkter?

Det nämns inte heller att odlad vall tar upp växthusgaser och därmed är positivt för miljön, och att detta talar för närproducerade mejeri- och köttprodukter som inte ska fraktas runt halva jorden innan det når slutkund.

Det som verkligen förvånar är när ansvariga politiker skriver insändare (Elisabeth Swedman 24/1) där argumenten går ut på att svartmåla en hel yrkesgrupp, nämligen att utpeka oss bönder som rena miljöbovar.

I Sverige avverkas ingen skog för att framställa foder till djur. Skulle vi sköta våra djur som det beskrivs i insändaren från denne politiker skulle länsstyrelse och jordbruksverk stänga vår verksamhet och bura in oss. I dag finns mycket klara direktiv vid ogräsbekämpning, djurhållning och konstgödsling där avstånd från diken och åkerkanter är ett krav. Dessutom ökar den ekologiska framställningen av livsmedel konstant, och så länge konsumenten är villig att betala för dessa produkter är vi lantbrukare beredda att bemöta efterfrågan.

Ska man göra något politiskt vettigt av detta, se till att det blir skatt på importerat livsmedel från de länder som inte har samma bestämmelser för jordbruk och djurhållning som vi har.

Då får vi en effekt som direkt påverkar miljön både globalt och lokalt, samtidigt som landskapet hålls öppet.

Peter Parneborg, bonde i Freluga

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons