Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärp straffen för bostadsinbrott

Sverige har i dag väsentligt många fler poliser än tidigare tack vare alliansregeringen. Vi har sedan 2006 gjort stora satsningar på såväl polisen som övriga delar av rättsväsendet.

Annons

Satsningarna har gett resultat; enligt den nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) känner sig flera trygga när de går ut ensamma en sen kväll och färre oroar sig för att utsättas för brott jämfört med 2006.

Trots dessa massiva satsningar, klaras ändå alldeles för få inbrott, stölder och bedrägerier upp.

Vi måste därför nu ta politiken ett steg längre och ställa högre krav på polisens effektivitet och resultat. Vi är inte nöjda med polisens resultat när det gäller den brottslighet som många medborgare upplever i sin vardag. Till exempel har polisen i Gävleborgs län alldeles för dåliga resultat när det gäller bostadsinbrott och stölder. I länet anmäldes under år 2011 952 antal bostadsinbrott. Bara 74 av dessa klarades upp i meningen att åklagaren ansett sig kunna binda en gärningsman till brottet.

Att bli bestulen i sitt hem är en stor integritetskränkning som drabbar enskilda individer hårt. Vi anser det därför vara oerhört viktigt att polisen prioriterar detta i större utsträckning och arbetar mer effektivt och samordnat för att klara upp fler bostadsinbrott och annan vardagskriminalitet. Det är inte resurser som saknas – det har alliansregeringen sett till att det finns.

Moderaterna vill ha en effektiv polis i alla delar av länet, 24 timmar om dygnet varje dag. Vi ser det som en huvuduppgift att människor ska känna sig trygga i sina hem. Därför måste polisens effektivitet ökas så att fler bostadsinbrott kan klaras upp och gärningsmännen gripas. Vi moderater tycker att straffen för bostadsinbrott ska höjas. Det skulle öka polisens incitament att utreda fler bostadsinbrott och det skulle vara en viktig signal om att samhället ser mycket allvarligt på den här typen av brottslighet.

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot Gävleborgs län

Inger Källgren-Sawela (M)

oppositionsråd Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons