Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärp reglerna för ersättning till friskolor

Regler för ersättningssystem måste ändras!

Vinstuttag för privata företag inom den skattefinansierade sektorn är ofta sammankopplade med att de kan driva verksamheten effektivare än kommunen och även ta ut vinst av våra gemensamma skattemedel.

Annons

Vinst kan åstadkommas på ett antal sätt som inte har med effektivitet och kvalité att göra. Till exempel anställa personal med lägre formell utbildning, vilket inte är ovanligt för privata företag inom den skattefinansierade verksamheten. Det är heller inte ett ovanligt sätt att skapa vinster inom friskolor.

Många friskolor skolor håller hög kvalité, det är inte det som är huvudfrågan. Det handlar om det regelsystem och ersättningssystem för privata skattefinansierade verksamheter som direkt bjuder på de möjligheterna.

För att få en förändring på det behövs; att offentlighetsprincipen måste gälla all skattefinansierad verksamhet och att kommunen, och därmed medborgarna, får fullständig insyn i verksamheten, ekonomi och bokföring. Kommunens revisorer ska löpande kunna granska verksamheten och godkänna räkenskaper och bokslut. Ett annat krav är att pengsystemet måste göras om.

I dag innebär systemet att friskolor får ett fast belopp som är beräknat på kommunens personalkostnad per elev. Beloppet betalas ut oavsett om privata skolor har personal med lägre formell utbildning och lägre personaltäthet än i kommunala skolor.

SCB:s statistik visar på att privata välfärdsföretag inom skola, vård och omsorg (det vill säga skattefinansierad verksamhet) har betydligt större lönsamhet än genomsnittet för andra privata företag. Detta visar inte på större effektivitet utan visar att kommuner och landsting får betala för mycket för företagens tjänster, vilket beror på ersättningssystemens konstruktion i dag. Lägre verksamhetskostnader leder inte automatiskt till lägre priser, som på öppna marknaden, för den som ska betala.

Reglerna i dag inbjuder snarare till att tumma på kvalitén. Kommunen är ändå skyldig att betala till skattefinansierade privata skolor.

Ersättningsreglerna måste ändras!

Christina Ungh (S)

ordförandekandidat till nämnden för lärande och arbete

Tobbe Lundell (S) kommunfullmäktigekandidat

Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons