Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska ytterområdena glömmas igen?

Den borgerliga alliansens och Miljöpartiets i Hudiksvall programförklaring presenterades under stort ståhej i fullmäktige december 2010, och där de beskrev vad de ville uppnå under mandatperioden.

Annons

Nu börjar effekterna synas av deras förda politik inte minst för kommunens ekonomi men även hur man väljer att fördela investeringsmedel kommunen.

Många av de beslut som alliansen och MP tagit har inneburit högre kostnader för kommunen i ett läge när storleksordningen 80–90 miljoner kronor ska skäras bort enligt samma partier. Parallellt med detta så infördes fri parkering vilket minskat kommunens intäkter. Allianspartierna har heller inte tagit höjd på att avsätta pengar till oförutsedda utgifter i nämnderna, vilket innebär att äskanden om tilläggsanslag duggar tätt.

I år räddas de av återbetalning av försäkringspengar av engångskaraktär om 36 miljoner kronor, premier som betalades in under åren 2007 och 2008.

Så hur är det i verkligheten med det ekonomiska ansvarstagandet hos den nuvarande kommunledningen?

En annan del i alliansens/Miljöpartiets retorik som inte stämmer överens med verkligheten är kommunens skattefinansierade investeringar.

Kommunledningen har sagt sig vilja prioritera hela kommunen och förmedlar ut detta i olika sammanhang.

Vid en närmare granskning så visar det sig att merparten av investeringarna hamnat i Hudiksvall. År 2011 hade den borgerliga majoriteten fördelat investeringsmedel motsvarande 118 miljoner kronor. Pengarna har fördelats enligt följande, 61 procent i Hudiksvall, 4 procent i Iggesund/Enånger, 1 procent i Forsa/Näsviken och 14 procent i Delsbo/Friggesund. Resterande 20 procent har fördelats på Fiberstaden och kommun gemensamt. I siffror innebär det att 72 miljoner kronor har investerats i Hudiksvall, jämfört med 4,7 miljoner kronor i Iggesund/Enånger.

Tendensen är densamma första halvåret 2012. Det visar sig med all tydlighet att de signaler som kommunledningen förmedlar ut till allmänheten om att hela kommunen ska leva inte har bäring i verkligheten. I november fullmäktige ska allianspartierna/Miljöpartiet presentera sitt förslag till investeringsbudget för de kommande åren.

Risken är överhängande att stora delar av kommunen återigen negligeras, och glöms bort av den borgerliga alliansen och Miljöpartiet.

Mikael Löthstam (S)

oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons