Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska vi ta på oss en kostnad eller göra en investering?

Att bygga på Åsen är en kostnad, att bygga centralt är en investering som gynnar alla Bollnäsbor, skriver Kjell Söderlund i bandyhallsdebatten.

Annons

Bygger Bollnäs kommun en bandyhall på Sävstaås är synergieffekterna små – antalet icke sportevenemang i hallen blir få. Sävstaås är inte attraktivt för publika evenemang i jämförelse med ett centralt läge. Man får inte blunda för skillnaden när beslut ska tas. Byggs en arena centralt kommer den att hyras ut till alla möjliga evenemang. Hela näringslivet – arrangörer av alla möjliga publika evenemang – ges möjlighet att använda den för aktiviteter inom centralt gångavstånd. Det kommer att ge en helt annan totalekonomi och skapar synergieffekter för bland annat handeln, transportsektorn, hotell, restauranger och besöksnäringen. På Åsen får vi inte de effekterna. De som hävdar motsatsen är inte trovärdig. Vid Edsbymatchen (3 317 publik) var belastningen på P-platser stort genom antal bilande Edsbybor.

Det var cirka 500 bilar parkerade på Åsen, jag räknade dem. Bollnäs centrum har 1 000 fria P-platser. De som hävdar att P-platserna inte räcker till saknar trovärdighet. Arenan på SJ-området ligger intill alla kommunikationer. Publiken kommer att åka miljövänligt, buss/tåg, i större utsträckning. Till slut: Varför skulle det bli dyrare att bygga på SJ-området? All V/A, el, värme finns i centrum. Fjärrvärme finns inte alls på Åsen. SJ-området måste tas tillvara. Nu har vi en möjlighet som inte återkommer på samma ekonomiska och praktiska sätt.

Att bygga på Åsen är en kostnad, att bygga centralt är en investering som gynnar alla Bollnäsbor. Dessutom kommer detta dra till sig andra placerare i bostäder, hotell och handel inom SJ-området. Bollnäs blir attraktivt genom denna stora dragare med till en början cirka 100 000 årliga besökande (varav 45 000–50 000 bandy). All erfarenhet visar att områden runt centrala arenor drar till sig investerare. Sätt er ner och förhandla med de första stora investerarna, Bollnäs bandys intressenter!

Kjell Söderlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons