Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska vi nå naturskyddsmålen måste regeringen skruva upp takten – nu

/

Ska vi nå 20 procent skyddad natur till 2020 måste Sveriges regering ta i! skriver Håkan Wirtén och Ola Jennersten, WWF.

Annons

I dag skyddar vi endast 14 procent av vår natur. Det är mycket viktigt att regeringen nu faktiskt skjuter till de utlovade 250 miljoner kronor, som drogs in i årets budget, till 2017 års budget. Pengarna är inte minst viktiga för att vi ska kunna öka naturskyddstakten.

Världsnaturfonden WWF har drivit kampanjen Svenska Pärlor sedan 2013. De Svenska Pärlorna är platser med fantastisk natur som har stor betydelse för naturupplevelser, men som också har många hotade arter och livsmiljöer i behov av skydd. Under tre år har WWF tillsammans med engagerad allmänhet och experter valt ut 63 extra skyddsvärda naturområden, jämt fördelade över Sveriges län. Målet är ett ökat och förbättrat naturskydd.

Under sommaren har vi följt upp hur skyddsstatusen ser ut för naturpärlorna. Generellt sett har WWF hittills sett en förbättring i skyddsstatusen gällande majoriteten av de utsedda Svenska Pärlorna, sedan kampanjen startade år 2013. Engagerade miljöhjältar, ett brett spektrum av lokala naturskyddsorganisationer och nätverk, och inte minst Länsstyrelsernas engagerade arbete Sverige över, har spelat en avgörande roll för den positiva utvecklingen av skyddsstatusen för våra Svenska Pärlor. Av de dryga 60 Svenska Pärlorna har 40 av dem en tillfredsställande skyddsstatus, medan 20 fortfarande svävar i osäkerhet.

Positivt är att den höjning av anslag för skyddad natur som nuvarande regering budgeterat ger ytterligare möjligheter att åstadkomma en ökning av skyddad natur. Prioritering av anslaget till skog, marina miljöer och stadsnära natur gör dock att andra skyddsvärda naturtyper som våtmarker och odlingslandskap riskerar att nedprioriteras.

WWF är glada för att det gått så bra för många av de Svenska Pärlorna. Vi kommer jobba vidare för att vi och kommande generationer ska kunna fortsätta ta skogspromenader i biologiskt varierande skogar fulla av fåglar och djurliv, plocka blommor på ängsmarker som surrar av pollinatörer, vandra i obrutna fjäll och ta kvällsdopp i friska och klara sjöar.

Håkan Wirtén

generalsekreterare, WWF

Ola Jennersten

expert på biologisk mångfald, WWF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons