Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska vi äldre och sjuka leva i rädsla och otrygghet?

Öppet brev till Ljusdals kommuns politiker från signaturen Uppgiven medborgare:

Annons

Heder till de två kvinnor från Öjegården i Järvsö som hade civilkurage att påtala bristerna i äldreomsorgen, vilka vardagshjältar! Många inom vården törs inte höja sina röster om bristerna i vården av rädsla för att mista sina jobb. Många av oss äldre känner en stor vanmakt, oro, rädsla och otrygghet inför att åldras i dagens Sverige.

Jag har själv erfarenhet av hur äldre behandlas i vården, vi existerar inte på kartan för er politiker, jo, kanske som något ont och som paria. Förr hade man ättestupan, den existerar även i dag, men i det fördolda. Det talas inte nog mycket om bristerna i sjuk- och äldrevården i dag, en del larmrapporter kommer in och försvinner snabbt men likväl fortsätter neddragningarna. Journalisterna, tv och radio tiger tyst som muren.

Jag läste, för inte så länge sedan, en artikel i Aftonbladet där ett barnbarn berättade om sin mormor som är klar i huvudet men som ligger i sin egen avföring. Ska det vara så? Är det värdigt att de som jobbat och slitit hela sina liv ska behandlas på detta sätt på grund av stora plats- och personalneddragningar?

Närsjukvården i Ljusdal (med otroligt fin personal) skulle behöva förstärkas. I dag finns åtta landstingsplatser och åtta kommunplatser, vilket gör att det är mycket svårt att få en plats där för den som behöver, något som påtalades av omsorgspersonalen i Järvsö. Här borde en utökning ske, i stället för indragningar. Varför är inte samtliga partier intresserade av detta? Det finns pengar men sanningen är den att vi äldre och sjuka inte är en prioriterad grupp. Våra skattepengar behövs för att ta hand om våra äldre och sjuka på ett mycket mer värdigt sätt än vad som görs i dag, ni borde tänka om när det gäller biståndet till den äldre generationen, som så väl behövs i våra kommuner.

Många av de äldre och sjuka orkar inte, eller har förmågan att demonstrera eller på annat sätt påtala misskötsel och vanvård inom sjukvården och äldrevården och man hänvisas till vård i hemmet med hjälp av hemtjänst, som ni politiker satt tidtagarur på, som är stressade och jäktade, till slut utbrända och som uppmanas av sina chefer att "inte tänka med hjärtat". Ni politiker sviker och förråder de äldre och sjuka, ni borde skämmas! Ett land som inte på ett värdigt sätt tar hand om sina egna medborgare är ett land som havererat! Jag anser att den rödgröna regeringen har prioriterat helt fel, och tagit bort anslagen till att bygga nya äldreboenden och i stället prioriterar andra byggen.

Jag vill nu fråga våra politiker följande: Ska vi äldre och sjuka leva i rädsla och otrygghet inför vår ålderdom? Vilka tankar har ni själva inför er egen ålderdom? Varför prioriterar ni inte äldrevården och sjukvården? Hur kan detta få fortgå? Det är människors liv och värdighet det handlar om. Ni talar vitt och brett om att "värna om de mänskliga rättigheterna" men den klausulen tycks inte gälla för de äldre och sjuka i vårt eget land. Varför reagerar och agerar inte PRO och SPF på central nivå mycket kraftfullare?

Uppgiven medborgare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons