Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska uranletarna ge upp?

Så där ja, nu var det senaste, det åttonde överklagandet i vägskickat. Och lika många avslag har vi fått tillbaka.

Annons

Till och från Förvaltningsrätten i Falun, sedan Kammarrätten i Sundsvall och sist Högsta förvaltningsdomstolen i Stockholm. Där emellan yttranden över yttranden av Bergsstaten.

Vad gäller då saken?

På våra pärmar står ”Uranprospektering – överklaganden, domar och yttranden”.

Många har säkert glömt att ett stort antal lycksökare med siktet inställt på uranfyndigheter fortfarande har tillstånd att leta uran i Ovanåkers berg och skogar.

Mineralbolaget i Stockholm AB har fått Bergsstatens tillstånd att undersöka uranhalten i urberget på cirka 18 markägares skogskiften på Stugberget och Losjön i Alfta. En liten skogsplätt med undersökningstillstånd tillhör vår familj och eftersom vår orubbliga övertygelse är att ingen smutsig uranbrytning bör vara tillåten någonstans i världen så använder vi oss av vår lagstadgade rätt att överklaga alla tillstånd som Bergsstaten (=svenska staten) ger företag med uran i sinnet.

Minerallagen tillåter exploatörerna att i första vändan bedriva undersökningar i tre år. Därefter kan tillståndet förlängas ett år i taget tre gånger.

Vårt senaste överklagande gäller Bergsstatens tillstånd av ett års förlängning för andra gången. Det upphör 16 april och kan därefter sökas för ytterligare ett sista år. Under tiden som rättsprocessen pågår får företaget givetvis inte utföra några undersökningsarbeten.

I Sverige finns uran i urberg och alunskiffrar men i Hälsingland finns uranförekomsterna enbart i urberg. Många undersökningstillstånd har upphört och i dagsläget finns 149 tillstånd i landet. I Hälsingland ligger flera områden med uranförekomst på gränsen mellan två kommuner och i samtliga fall är det Mineralbolaget som fått undersökningstillstånd. I dag är endast fyra tillstånd gällande varav två i vardera Ovanåker och Hudiksvall. I hela Hälsingland ser det ut så här:

Örlaxmyren Rättvik/Ovanåker upphört, Kallbergasjön Rättvik/Ovanåker upphört, Stugberget nr 1 Ovanåker förlängt till 2012-04-16, Losjön nr 1 Ovanåker förlängt till 2012-04-16, Svensboberget nr 1 Ovanåker upphört, Tjärdalsmyran nr 1 Ljusdal upphört, Pilläkslamm nr 1 Rättvik/Ljusdal upphört, Tjärnbäcken nr 1 Ljusdal upphört, Trolltjärnshockeln nr 1 Ljusdal upphört, Trolltjärnshockeln nr 2 Ljusdal upphört, Majsaberget nr 1 Hudiksvall förlängt till 2012-11-17, Majsaberget nr 2 Hudiksvall förlängt till 2012-04-16, Lingarö nr 2 Hudiksvall upphört.

Hur kommer Mineralbolaget att göra när de fyra tillstånden löper ut i år – ansöka en tredje och sista gång eller ge upp? I Nianfors (Majsaberget) lär det inte bli lätt att ”komma till” och på Stugberget i Alfta har vi försäkrat oss om att få delta och berätta om uranbrytning för företaget när de kommer. Kanske bjuder vi in de övriga markägarna också till den pratstunden.

Sture och Birgitta Ohlsson

Alfta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons