Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska Söderhamn dras till AD?

I Söderhamn beslutade kommunfullmäktige i december att barn- och ungdomsnämnden, BUN, inte skulle åläggas något sparbeting såsom övriga förvaltningar, däremot skulle lärares undervisningstid öka.

Annons

I Söderhamn beslutade kommunfullmäktige i december att barn- och ungdomsnämnden, BUN, inte skulle åläggas något sparbeting såsom övriga förvaltningar, däremot skulle lärares undervisningstid öka. Detta är i praktiken ändå ett sparbeting men det göms genom att man lägger på lärarna mer arbete. Antalet lärare kan minskas och den redan låga lärartätheten blir ännu mindre. Att eleverna skulle bli de största förlorarna låtsas man inte om. Mer undervisning ger nya grupper av elever till varje lärare och därmed mindre tid för varje enskild elev.

Det är mycket märkligt och unikt i Sverige att politiker på detta sätt ger sig in på att besluta om en enskild grupps arbetsförhållanden, allra helst som det bryter mot lärarnas existerande kollektivavtal. Kan då inte lärarfacken riva upp ett sådant beslut? Nej, faktum är att politiker kan få tycka och besluta vad de vill, det är först när de försöker genomföra beslutet som facken kan stoppa det.

I Sollentuna har inte politikerna gömt ett sparbeting bakom ord om ökad undervisning utan där har man i stället öppet tvingat lärarna att arbeta in ett budgetunderskott på åtta miljoner genom att undervisa mer.

Lärarnas Riksförbund har nu fått nog och drar Sollentuna kommun inför Arbetsdomstolen för brott mot gällande kollektivavtal. Blir det Söderhamns tur nästa gång?

Cissela Carlin

ordförande Lärarnas Riksförbund i Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons