Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska partier styra Svenska kyrkan?

Jag fick, på olika vägar, tips om att Socialdemokraternas partistyrelse antagit ett valmanifest för kyrkovalet 2013.

Annons

Sökte mig till partiets hemsida och fick uppgiften bekräftad. Återigen påminns jag om det märkliga, att ett parti som säger sig vara ett sekulärt parti, har behov av att styra ett trossamfund.

Jag har vid många tillfällen frågat om det finns andra lutherska kyrkor i världen, som tillåter politiska partier att vara legitima delar av kyrkan? Efter vad jag förstår, anser Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna att Svenska kyrkan kräver ett förmynderi från politiska partier, för att inte fara vilse. Alla andra kyrkor och trossamfund i Sverige anses tydligen mogna nog, att klara av att hantera tolkningen av den egna tron, utan inblandning av sekulära partier.

Socialdemokraterna skriver mycket tydligt på sin hemsida, att de deltar som parti i kyrkans verksamhet. Partiet skriver: “Socialdemokraterna är som parti verksamma inom Svenska kyrkan och ställer upp i kyrkovalen".

Det är den inställningen som förklarar att det är partistyrelsen som fastställer ett valmanifest, som ska ligga till grund för partiets agerande i Svenska kyrkan. Det är också partiet, som utser kandidaterna till listorna i de olika kyrkliga valen.

Det innebär, att de socialdemokrater som blir valda, utför sitt uppdrag enligt partiets riktlinjer. Ett minst sagt märkligt förhållande enligt min bestämda uppfattning

Leo Holtter, Bjuråker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons