Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska Möljen få en permanent nöjesscen?

Frågan ställer jag efter att ha hört ryktet att den tillfälliga scenen ska ersättas med en permanent. En sådan anläggning torde vara bygglovspliktig och mig veterligt har inte ärendet varit uppe i byggnadsnämnden.

Annons

Jag unnar de som jobbar med evenemangen inom Focus Glada Hudik verkligen bättre scenförhållanden men varför på Möljen? Planen är helt omöjlig för större och återkommande evenemang.

Sjöbodarna är ju det mest genuina vi har i stan och den miljön får inte förvanskas med en scenbyggnad. Det gamla torget ligger dessutom i anslutning till ett av de livligaste trafikstråken i hela stan (Stationsgatan och Hamngatan). På andra sidan går järnvägen med två bomförsedda övergångar och ideliga bomfällningar. Alla som parkerar på p-platserna öster om järnvägen måste gå över järnvägsspåret. Att det inte skett någon olycka är närmast ett under. Tänk så frestande det måste vara att krypa under fällda bommar om man är sent ute för att få höra och se en berömd artist. Det annalkande tåget ser man först när det kommer ut ur tunneln under Stadshotellet. Tidsmarginalen är då bråkdelar av en sekund.

Avlys alla större evenemang på Möljen och ordna så att platsen inklusive kanalen och bodarna på andra sidan får statusen kulturreservat.

Skapa en ny plats för de stora evenemangen. Det finns ett område som har traditionen av mötesplats. Det är Rådhusparken. Här har vi under lång tid samlats för att hälsa det nya året välkommet eller vårens ankomst. Här låg det gamla rådhuset som en gång i tiden eldhärjades.

Platsen omgärdas i dag av verkligt imponerande och traditionsfyllda byggnader: Stadshotellet, Apotekshuset, NTO och Folket hus som i dagarna fått nya namnet Kulturhuset. Kan man tänka sig en bättre plats än denna när vi vill visa våra gäster att de är i Glada Hudik. Med relativt små insatser kan man få en plats att längta till: öppna sikten mot Lillfjärden, bygg scen och dansbana, uteservering finns redan i anslutning till Café August.

Samverkan med Kulturhuset beträffande vissa lokaler och även evenemang är en självklarhet. Kan man kanske låta Glada Hudik-teatern ha sin hemmaplan här och ha vissa veckor reserverade för deras framträdande? Det skulle kunna bli en attraktion och teatergruppen skulle slippa att åka landet runt för att visa upp sig. Vintertid kan teaterverksamheten förläggas till Kulturhuset.

Inget ont som inte har något gott med sig. Jag blev orolig över ryktet om Möljen men det satte i gång tankeverksamheten: vad finns det i stället för Möljen, för Focus Glada Hudik måste få leva vidare och utvecklas till något större. Det kan ske i Rådhusparken. Traditionen bjuder på det.

Gunnar Dahlberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons