Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska en kommun arbeta för enskilda grupper?

Söderhamns kommun ska HBT-certifieras, konstaterar skribenten som undrar om det ryms inom kommunens uppdrag. Sven-Erik Lindestam (S) kommunalråd ger Svar direkt.

Annons

Att vi måste jobba för människors lika värde och villkor är för mig självklart. Det jag funderar på är om det är just kommunen som ska ägna sig åt detta? Om det ryms inom deras uppdrag?

Det finns olyckligt nog många grupper som är utsatta av olika anledningar. När det gäller att hjälpa andra människor är jag visserligen av åsikten att det är bättre att hjälpa någon än ingen alls, men jag är tveksam till om man ska resonera så inom en kommun. Jag antar att man diskuterat detta, det vill säga om det är kommunens uppdrag eller inte och är lite nyfiken hur man resonerat.

Intresserad medborgare

Svar direkt

Intresserad medborgare har funderingar på om en kommun ska ägna tid och energi åt enskilda grupper med anledning av att vi beslutat att hbt-certifiera några verksamheter.

Kunskapen om bemötande utifrån kön, könsidentitet och sexuell orientering är viktigt för en kommun i bemötandet av människor på ett jämlikt sätt.

I Söderhamn ska det inte spela någon roll vilket kön eller sexuell orientering en brukare har.

I botten ligger naturligtvis diskrimineringslagstiftning som reglerar att vi ska behandla alla likvärdigt. För att kunna göra det är det otroligt viktigt att öka kunskapen inom HBTQ i våra verksamheter.

Så med det resonemanget som grund var det ett lätt beslut att ta för den samlade politiken att öka kunskapen om HBTQ via att certifiera verksamheter.

Sven-Erik Lindestam

kommunstyrelsens ordförande.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons