Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ska det vara så här?"

Jag har diagnosen cancer i magsäcken sedan fem månader och väntar fortfarande på behandling och operation, skriver Håkan Ström som undrar om det är rimligt att det ska behöva ta så lång tid. Hannah-Karin Linck (C), regionråd, lämnar Svar direkt.

Annons

Prioriteringsordning? Jag läser och hör i media att verksamma inom missbruksvården uppmärksammar de långa väntetiderna för vård. De konstaterade att en veckas väntetid i värsta fall kunde förekomma. Jag har diagnosen cancer i magsäcken sedan fem månader och väntar fortfarande på behandling och operation. Den enda behandling jag har fått är medicinering med ineffektiva läkemedel som varken har hjälpt mot fysisk eller psykisk smärta.

Tydligen lider det svenska läkarskrået av någon puritansk sedvänja, att patienterna ska lida innan den yttersta befrielsen kommer. Det finns mediciner i dag som skulle underlätta vardagen för många cancerpatienter men som tydligen inte erbjuds patienterna. Däremot, när det gäller missbruksvården finns allehanda mediciner att tillgå som lindrar sjukdomsbilden väsentligt, metadon, och så vidare.

Min avsikt med denna insändare är inte att ställa olika sjukdomsgrupper mot varandra, utan jag skulle vara fullkomligt nöjd om jag hade fått min behandling en månad efter fastställd diagnos. I stället har jag under fem månader försökt jaga läkare och sköterskor i Nordanstig, Hudiksvall, Gävle och Uppsala, dels för att påskynda behandlingsprocessen, dels för att hitta smärtlindringsmedicin.

Jag frågar ansvariga politiker i landstinget Gävleborg samma fråga som en berömd konsumentkritiker i tv ställde: "Ska det vara så, ska det vara så?, ska det vara så? Han brukade ställa frågan tre gånger, men fick sällan något vettigt svar och jag förväntar mig ungefär det samma här.

Håkan Ström

Svar direkt

I din insändare tydliggörs hur komplicerad hälso- och sjukvården är med många utmaningar. Din berättelse är stark och berör – och framkallar många tankar och funderingar.

Jag kan inte uttala mig i enskilda patientärenden, men tycker att det är beklagligt att du upplever att du inte fått tillräckligt stöd och hjälp. Brister i vården så ska det anmälas till patientnämnden, hör av dig till dem.

Inom cancervården sker ett intensivt förbättringsarbete, det är ett av våra mest prioriterade områden. Nu haren nationell cancerstrategi upprättats, som syftar till att förbättra och likställa cancervården inom landet. Tiden mellan misstanke, remiss och diagnos till att behandlingen påbörjas ska vara så kort som möjligt. Strategin ska stärka patientens möjlighet till inflytande och delaktighet i vården. Cancerstrategin började implementeras för vissa diagnoser under 2014 och har successivt utökats.

Förbättringsarbetet görs tillsammans med patientföreningar, för att att omhändertagandet och vårdprocessen ska utformas utifrån patientens behov. Redan nu har vårdköerna förkortats avsevärt och vårdflödena fungerar bättre. Arbetet fortsättertills samtliga cancerformer omfattas.

Med detta sagt vill jag försäkra dig om att cancervården ligger högt på vår agenda.

Du får gärna hålla kontakten med mig.

Hannah-Karin Linck (C)

regionråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons