Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvård eller direktörsmastodontimperium

Nu är det val igen. Gävleborgs sjukvårdssystem omnämns i pressen i olika sammanhang, som sämst i landet, med små undantag. Inför förra valet varnade jag och många andra för det system, som landstingsdirektören ville införa.

Annons

Vi hoppades att valda landstingsledamöter skulle använda sitt förnuft, och hejda vansinnet. I stället har landstingsmajoriteten tillåtit en förskingring, eller slakt av skattemedel, till införandet av ett system, som skapat förvirring och olust och skrämt bort kvalificerad personal av skilda kategorier från Gävleborg.

För att utforma ett system, som skapat total misstämning hos den vårdande personalen, har direktören knutit till sig ett stort antal konsulter och administratörer, som dompterats att gå hans ärenden. Människor med avvikande åsikt har förskjutits. Kostnaderna har varit ofantliga.

Från landstingsdirektören råder alltså skoningslös toppstyrning med hjälp av en ja-sägande mastodontstab, som delger direktiv till den vårdande verksamheten om besparingar, indragningar, nedläggningar och omorganisationer.

Vården och trivseln försämras. Personal flyr. Makten hos administrationen förstärks och kostar därefter. Målet är en gåta.

Kära hälsingar och gävleborgare, vi hoppas ju, att vi med den tunga skatt vi levererar, ska försäkra oss om trygg och god vård. I stället har en oacceptabelt stor del av vår skattekaka bekostat en maktgalen administrations sjuka föresats att genomdriva en organisation, som leder till haveri för länets sjukvård.

Har någon någonsin under nuvarande styre sett en redovisning av vad landstingets maktkoloss kostar, inklusive alla inhyrda konsulter?

Ska vi ha fler välmående administratörer per patient, eller ska vi ha ett större antal vårdande personer per patient, i en vettig organisation? Där står valet.

Jag vädjar till alla röstande: ställ kravet på den eller de kandidater du tänker rösta på, att de ser till att dina skattepengar går till vården. Det innebär med nödvändighet, att landstingsdirektören måste bort, och därmed den obehagligt destruktiva anda han lyckats sprida.

Det är tragiskt som det blivit. Men om vi röstar in ledamöter, som känner ansvar inför oss alla skattebetalare, och vrider skutan rätt igen, så kanske vi kan se framtiden an med tillförsikt. Då kan vårt landsting bli en attraktiv arbetsgivare igen, och glädjen komma tillbaka i de sjukvårdande verksamheterna.

Jarl Karén

Glada Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons