Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukförsäkringen ödelägger människors liv

Det borde vara självklart att det finns en väl fungerande sjukförsäkring, ett regelverk som är begripligt och aktiva insatser för att snabbt komma tillbaka i arbete. Men i den nya sjukförsäkringen har allt ansvar skjutits över på den enskilde.

Annons

Den 9 december fattade riksdagen beslut om framtiden för alla de människor som kommer att knuffas ut ur sjukförsäkringen. Mindre än en månad senare, den 1 januari, ska lagändringarna träda i kraft.

Det regeringen beskriver som den sista länken i förändringarna av sjukförsäkringen innebär att sjuka människor inte längre får sjukpenning eller sjukersättning. Istället hänvisas de till Arbetsförmedlingen och arbetslöshet. Under 2010 handlar det om ungefär 54 000 människor. Redan i januari kommer cirka 16 000 personer att drabbas, en majoritet är kvinnor.

Regeringen har hittills inte lyckats med att se till att hälso- och sjukvården, företagshälsovård och arbetsgivarna gör sitt yttersta för att hjälpa den som blivit sjuk. Den rehabiliteringsgaranti som lanserats har inte nått utlovad framgång och den så viktiga satsningen på en utökad företagshälsovård har havererat.

I ett land som Sverige borde det vara självklart att det finns en väl fungerande sjukförsäkring, ett regelverk som är begripligt och aktiva insatser för att snabbt komma tillbaka i arbete. Men i den nya sjukförsäkringen har allt ansvar skjutits över på den enskilde. Den som är sjuk verkar helt enkelt få skylla sig själv.

För väldigt många människor väntar en ekonomisk katastrof. Den som lämnat a-kassan när regeringen gjorde den både sämre och dyrare kommer att få söka socialbidrag. Det senaste året har också socialbidragen ökat med närmare 20 procent. En orsak är att människor slängts ur sjukförsäkringen.

LO varnade tidigt för vilka allvarliga konsekvenser de illa genomtänkta och hastigt genomförda förändringarna av sjukförsäkringen skulle få. I juni 2008 fick alla borgerliga riksdagsledamöter ett brev där LO vädjade till dem att inte försämra sjukförsäkringen. Då anklagades vi för att överdriva. Nu skriver vi till dem igen. Budskapet är att LO inte ställer upp på den borgerliga regeringens sjukförsäkring.

Regeringens kraftiga försämringar av sjukförsäkringen är ett skamgrepp. Att människor som är sjuka blir av med sin försörjning och är oförsvarligt. Vi vill se en sjukförsäkring som är trygg, rättvis och rättssäker. Människor som är sjuka ska ha ekonomisk trygghet och vara garanterade insatser för att kunna komma tillbaka till arbete.

LO:s utgångspunkt är att det är effektivt och rättvist att dela på riskerna, att samhället vinner på inkomsttrygghet och stöd för den som blivit sjuk. Regeringens grundtrygghetsmodell duger inte – de allmänna socialförsäkringarna ska ge trygghet åt alla!

Ulrika Belin

ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons