Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siffrorna stämmer inte för Bollnäs

Svar till Göran Bernstål (17/11).
I insändaren försöker GB få det att framstå som om kostnadseffektivitet står i motsättning till bra verksamhet och där personal och därmed kunderna (äldre) inte har de rätta förutsättningarna här hos oss.

Annons

Konstgreppet som används är att utgå från jämförelsesiffror kring kostnader i länet och landet, för att sedan hänvisa till doktorsavhandling som studerat förhållanden i kommunala gruppboenden i hela landet och där forskarens slutsatser tillskrivs äldreomsorgen i Bollnäs.

Varför blir då detta så fel?

Är det så att våra medarbetare inom särskilda boenden känner sig utsatta och otillräckliga i arbetet? Är det så att många upplever att deras chefer och nämndspolitiker saknar tillräcklig kunskap om kunder och personal? Är det så att vi här i Bollnäs har ett otydligt ledarskap och att organisationen i hög grad är styrd av ekonomin? I högre grad här än på andra håll? Är det så att vi tappat bort den egentliga målsättningen, att vi inte gör noggranna analyser och/eller konsekvensbeskrivningar och därmed missar att åstadkomma hållbara och långsiktiga förbättringar?

För den oinsatte kan det ju förefalla att så är fallet, kostar det mindre så måste det ju vara sämre, men detta förenklade synsätt bygger egentligen på samma princip som de gamla 5-årsplanerna i tidigare Sovjetunionen, att tilldelade resurser per definition innebär ett resultat, men så är inte fallet, vare sig där eller här.

Att vi i Bollnäs kostar mindre än en del andra (dock långt ifrån den som kostar minst) beror till största delen på att vår socialnämnd under större delen av 2000-talet arbetat hårt med att skapa en struktur för våra boende som inte är större än vad vår kommun behöver i förhållande till antal äldre och deras behov. Detta att vi inte i första hand låst upp våra resurser i lokaler har sedan givit utrymme för att våra medarbetare kan erbjudas att arbeta heltid (i dag är sysselsättningsgraden cirka 96 procent, det vill säga nästan alla har heltid) vi har hög grad på vår utbildningsnivå, cirka 90 procent och vi har genom utvecklingsarbete (genombrottsmetoden) skapat en situation för våra kunder (äldre) som är omvittnat gott och där också vår personal vittnar om arbetsglädje över sättet att arbeta. Därför är det lätt att vederlägga frågorna ovan, de kanske gäller för kommuner och boenden på annat håll, men rakt inte här.

Slutligen måste frågan ställas: Vill ni i Rengsjö att Bollnäs framöver ska kosta mer per pensionär, även om särskilt boende byggs ut i andra delar av kommunen, till exempel Arbrå eller Gärdet, det vill säga i de delar av kommunen där vi kan avläsa ett högre behov eller är det bara okej att det kostar mer om boendet finns i Rengsjö?

Lennart Nyman, socialchef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons