Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siffrorna på bordet

I ett tjänstemannaförslag sägs det bästa sättet vara att lägga ner hela Bollnäs samt stora delar av Hudiksvalls sjukhus. Men förslaget som presenteras är tunt och viktiga fakta lyser med sin frånvaro.

Annons

Landstinget Gävleborg ska spara. I ett tjänstemannaförslag sägs det bästa sättet vara att lägga ner hela Bollnäs samt stora delar av Hudiksvalls sjukhus. Men förslaget som presenteras är tunt och viktiga fakta lyser med sin frånvaro.

Därför ställer jag nu följande frågor till er som arbetat fram förslaget, och ser fram emot klarlägganden:

• Varför redovisar ni inte hur siffrorna beräknats? Enligt huvudförslaget, "förändringsförslag A", sparas 76 miljoner kronor. Hur mycket av det sparar man på att lägga ner respektive avdelning? Under en lång tid har det funnits en oro över att vården i Hälsingland ska utarmas för att i stället Gävle ska stärkas. Är det så att flera av nerläggningarna i Hudiksvall sker utan att generera några besparingar, av helt andra skäl?

• Hur kan ni utelämna kostnaderna för övertalighetshantering och lokaler? Det innebär ju att siffrorna på besparingar helt enkelt inte är sanna? Och – hur mycket har dessa kostnader beräknats till? För rimligen är de väl beräknade, om än inte redovisade? 3.

•Hur mycket av de "sparade" 76 miljonerna är faktiska besparingar för länets invånare, och hur mycket är kostnader som helt enkelt flyttas över från skattebetalarna till de sjuka patienterna i norra och västra Hälsingland? Eller, för att förtydliga, hur mycket beräknas kostnaderna i form av resor, förlorad arbetsinkomst etcetera öka för patienterna om förslagen genomförs?

• Hur värderar man förlorad livskvalitet, som till exempel när en pensionär tvingas använda en hel dag för ett läkarbesök i stället för ett par timmar?

Frågvis

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons