Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexliv behöver ingen pekpinne

Säsongspremiären för SvT Debatt i torsdags 20 augusti återupptog ännu en gång ämnet porrförbud, skriver Rasmus Orsén, statsvetare, och Ingrid Gustafsson, sociolog, som tycker att "individens frihet att själv få välja måste prioriteras".

Annons

Clara Berglund, ordförande för Sveriges kvinnolobby, tog till sin skarpaste vänsterretorik när hon försökte bejaka sitt starka behov av att förtrycka svenska kvinnor. Motsägelsefullt kan tyckas för den organisation hon representerar, då Berglund lika gärna kunde ha propagerat för kvinnors orätt att ha sex. Sveriges kvinnolobby menar att kommersiell porr bör förbjudas då det normaliserar övergrepp. Berglund menar att vi är i en situation där män som tittar på porr blir mer sexuellt aggressiva.

Sveriges kvinnolobby skriver på sin hemsida att Sveriges Kvinnolobby är en partipolitiskt obunden och ideellt verksam paraplyorganisation för svensk kvinnorörelse. Under paraplyet finns 45 medlemsorganisationer som arbetar för att stärka kvinnors position i samhället. Att man dessutom pekar ut män som boven i dramat ger en deja vu-känsla av f.d. ROKS-ordförande Ireen von Wachenfeldts påstående att män är djur 2005. Det är beklagligt att några av Sveriges ledande kvinnoorganisationer inte har förmågan att se bredare perspektiv.

Naomi Abramowicz ifrågasatte Berglund och förslaget om ett porrförbud och menade att det var kvinnofientligt. Abramowicz belyste hur det är att begränsa kvinnors sexualitet.

Hårda tag, mjuka tag, eller varför inte lite av varje, det är inte Clara Berglund och Sveriges kvinnolobby som ska besluta över Sveriges 4871196 kvinnors (2014) sexliv med en kastrerande politik. Vi ska alla, oavsett kön, få se på porr och bejaka vår sexualitet. Det är inte beslutsfattare som ska sitta och bestämma vad vi får tända på. Det är en fråga om att individen har rätt att själv välja hur den vill utöva sin sexuella lust. Ett porrförbud är därför förödande.

Samlag, ligga, göka, knulla, eller vad vi nu vill kalla det. Om det tillfredsställer och berikar individen att göra det framför en kamera kan inte någon tvingas avstå från vad hen upplever som njutning. Individens frihet att själv få välja måste prioriteras och ingen annan har rätt att begränsa denna frihet, så länge den inte skadar någon annan. Föga troligt att Clara Berglund själv skulle vilja att någon kom in med en pekpinne i hennes sängkammare. Hon borde visa samma respekt till svenska folket istället för att driva på extremistpropaganda.

Rasmus Orsén

statsvetare och liberal debattör

Ingrid Gustafsson

sociolog och liberal debattör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons