Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seniorboende med kvalité

Andelen äldre personer inom kommunen ökar kraftigt med ett ökande behov av lämpliga former för seniorboende. Många bor i egna hus som kanske är svårskötta eller i större våningar som har höga hyror.

Annons

I höst avgörs om vi ska få ytterligare fyra år av stillastående i den kommunala verksamheten eller om det blir nya krafter som ska bryta väg mot framtiden. Jag har fastnat i tankar om en unik tillgång som jag tycker är exempel på misshushållning. Det är inre hamnen, Stenkajen och Kattvikskajen.

Utgångspunkten är att andelen äldre personer inom kommunen ökar kraftigt med ett ökande behov av lämpliga former för seniorboende. Många bor i egna hus som kanske är svårskötta eller i större våningar som har höga hyror. Andra har lämpligt boende men skulle vilja ha hjälp med vissa sysslor eller ha bättre komfort. Här finns det stora möjligheter att byggföretag av olika slag kan bli aktörer och kommunerna kan bli drivande och medverka med en ändamålsenlig planering. Det finns många kommuner i vårt land som har skapat seniorboende med nya kvalitéer och fått nöjda hyresgäster. Ledorden har varit framtidstro och samverkan.

Välj en annan plats för badhuset och i samband därmed satsa på en 50-metersbassäng. När nuvarande 20-metersbassäng byggdes i mitten på 1950-talet protesterade tävlingssimmarna. En ny ska säkert användas i 50 år och varför inte en bassäng som möjliggör nationella och internationella tävlingar? Den skulle kunna bli den dragare som kommunen så väl behöver. En positiv effekt är att det frigjorda utrymmet på Kattvikskajen kan användas för att där uppföra ett centrum för seniorboende.

Handlingsplan: revidera gällande översiktsplan och detaljplaner. Välj olika hustyper och boendeformer med olika serviceanläggningar. Gång- och cykelväg till Möljen, planfri korsning med Ostkustbanan i söder. Inkludera Gula magasinen och Stenkajen i en totalplan för inre hamnen. Inbjud till en arkitekttävlan, seniorboende i inre hamnen

Kommunens ekonomiska engagemang blir förhållandevis ringa. Inga tunga investeringar. Merparten svarar byggföretagen för seniorboendet ska innehålla mötesplatser, skapa samverkansformer, aktivera föreningslivet och ge social välfärd. En satsning på kvalité i seniorboendet är ett tack till dem som varit med om att lägga grunden för den välfärd som vi i dag åtnjuter. Slutresultatet blir nöjda och aktiva seniorer. Det är eftersträvansvärt.

Gunnar Dahlberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons