Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semesterfirare på väg kan slippa obehaglig start

Nu är sommaren här och många familjer från Hälsingland åker i väg på sin efterlängtade husvagnssemester. Resan kan dock få ett obehagligt stopp på vägen vid en polisvägning av familjens husvagn.

Annons

Många nya husvagnar är nämligen så välutrustade att fordonet är så tungt att det knappt går att lasta dem med någon last alls innan de blir överlastade. Många nya husvagnsägare är dock ovetande om detta och de lastar därmed sina husvagnar med för tung last.

Polisen i Gävleborg har tidigare vittnat om att nästan alla nya husvagnar som polisen kontrollväger som en följd av detta är överlastade. Det fanns tidigare regler som krävde att husvagnar skulle ha en viss lastmarginal. Den tidigare regeln fastslog att det skulle vara möjligt att lasta minst 100 kilo plus 10 kilo per kvadratmeter golvyta innan fordonets maxlast överskreds.

I dag finns inga sådana regler. Det – i kombination med att husvagnar blivit tyngre i takt med att dagens husvagnar är så välutrustade – gör att det i vissa fall knappt finns något utrymme för last alls. Moderna husvagnar suger också upp så mycket fukt att de i sig blir tyngre och tyngre med åren, vilket gör att det inte finns utrymme ens för sängkläder i lasten.

Det är förstås inte bra att nyblivna husvagnsägare inte har kunskap om sin nya husvagns begränsade lastvikt och att de vid en kontrollvägning riskerar att åtalas för förseelse mot trafikförordningen då de helt ovetande råkat last sin husvagn för mycket.

En rutin hos försäljarna om att informera köparna bättre borde förstås finnas. Men det är ändå husvagnsägaren som till sist är skyldig att ta reda på vilka regler som gäller. Välmenande skötsamma semesterfirande familjer borde slippa riskera en obehaglig start på sin semester med risk för åtal vid polisvägning av husvagnen.

Jag tycker därför att de regler som sa att en husvagn ska ha en lastkapacitet på minst 100 kilo plus 10 kilo per kvadratmeter golvyta innan fordonets maxvikt överskrids omgående ska återinföras. Jag har också i riksdagen yrkat på detta i en riksdagsmotion.

Hans Backman (FP)

riksdagsledamot från Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons