Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seglats i osäkra vatten

/
  • Det som riskerar ställa till det är §23 i aktieägaravtalet som i korthet säger att kommunen inte på något sätt får driva, stödja eller samarbeta med någon konkurrerande verksamhet till Visit Hälsingland Gästrikland, skriver Tor Tolander.

Tor Tolander, M i Nordanstig, om en satsning som kan komma att hota turismen i kommunen.

Annons

I måndags antog fullmäktige i Nordanstig Bolagsordningen och aktieägaravtalet för turistbolaget Visit Hälsingland Gästrikland. I grunden är det inte fel av kommunen att gå in i ett bolag vars uppgift är att marknadsföra Hälsingland och Gästrikland som turistmål och hjälpa de som vill komma hit med bokningar och boenden men när kommunstyrelse och fullmäktige i sedvanlig ordning blir tvingad att ta snabba beslut i försenade ärenden blir det lätt fel och den här gången kan den politiska ledarduons svårighet att prioritera ha skapat en fruktansvärt förödande situation för alla företag och föreningar i kommunen som helt eller delvis satsar på turism.

Det som riskerar ställa till det är §23 i aktieägaravtalet som i korthet säger att kommunen inte på något sätt får driva, stödja eller samarbeta med någon konkurrerande verksamhet till Visit Hälsingland Gästrikland.

Det betyder i klartext att kommunen kan tvingas avbryta flera verksamheter och fram för allt Nordanstigs Turism. För det ingen i kommunledningen verkar tänkt på är att Nordanstigs Turism finansieras av kommunen vilket alltså direkt strider mot §23 i aktieägaravtalet med Visit Hälsingland Gästrikland.

Stig Eng intygade på fullmäktige att detta inte skulle bli ett problem men där har han fel för det krävs bara att en enda medborgare anmäler kommunen för kontraktsbrott mot Visit Hälsingland Gästrikland för att finansiering av Nordanstigs Turism tvingas upphöra och därmed ställa folk utan jobb och kommunen utan fungerande bokningstjänst.

Och det blir värre för den här paragrafen påverkar också de projekt- och visionsbidrag som kommunens föreningar kan söka. För om en förening får pengar och har verksamhet som på något sätt riktar sig mot turister räcker det återigen med en anmälan om kontraktsbrott mot kommunen för att stoppa utbetalningarna.

Genom att inte ta den tid som krävdes, genom att inte läsa avtalet, förstå det och dra konsekvenserna av vad innehållet betyder riskerar Nordanstigs politiska ledning framtiden för inte bara den egna turistorganisationen utan också för de föreningar vars verksamheter lockar besökare till kommunen.

Lyckligtvis finns det hopp för denna grova miss gick inte fullmäktige obemärkt förbi för trots att avtalet antogs efter en summarisk debatt reserverade sig mer än hälften av ledamöterna mot §23 och därigenom beslutet. Vad det leder till är dock oklart – det enda som är säkert är att kommunen som vanligt seglar vidare i osäkra vatten utan vare sig sjökort, lanternor eller ens en hand på rorkulten.

Tor Tolander

Moderaterna Nordanstig

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons