Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se till att få kvitto hos frisören

Många människor funderar på varför det ska vara så himla dyrt att klippa håret, och varför det är så stora skillnader i priser hos olika frisörer. På en del ställen ser man skyltar i fönstren eller på gatan med klippning från 120 kronor.

Annons

Med det priset kan salongen tjäna in cirka 45 000 kronor i månaden, om den är precis fullbelagd varenda minut hela månaden. Enligt Svenska Frisörföretagarna bör priset för en klippning ligga någonstans runt 400 kronor, för att man kan vara säker på att all moms, arbetsgivaravgifter och personalskatter betalas fullt ut.

Enligt skatteverket bör en frisör dra in ungefär 60 000 kronor per månad för att få ut en bruttolön på cirka 20 000 kronor. Två tredjedelar går alltså till kostnader (hyra, el, telefon, material), och till skatter, moms och arbetsgivaravgifter. En bra affär även för stat och kommun.

Det finns några tydliga tecken på om din frisör arbetar svart eller vit. Här några av dem. Får du ett kvitto i handen vid betalning? Slås beloppet du betalar in i en godkänd kasseapparat?Måste från januari i år ha en svart låda kopplad till kassaapparaten, för skatteverkets eventuella kontroll. Den ska finnas i omedelbar närhet till kassaapparaten.

Kan du betala med kort? Kortbetalning är mycket svårt att fuska med, då det registreras på flera olika platser. Därför vill oseriösa frisörer endast ta emot kontanter.

En annan viktig sak att fastställa är frisörens kompetens. Frisöryrket har en lång och stolt bakgrund med gesäll- och mästerbrev inom hantverksbranscherna. För att uppnå ett gesällbrev ska man ha minst 3 års erfarenhet inom yrket – och under denna tid haft handledning av en frisör med gesällbrev och utbildning för handledning. Därefter kan man avlägga gesällprov.

Fråga din frisör nästa gång om han eller hon har ett gesällbrev. Det är ett bevis för en viss kompetens inom frisöryrket och det vill vi väl alla ha . Det är ett hantverk precis som en snickare, rörmokare eller elektriker – och vi ställer ju krav på att de har kompetens.

Seriösa salonger är också ärliga med om du får en färdigutbildad frisör eller en elev. Detta framgår oftast av priserna, som då bör vara lägre om du väljer att en elev ska utföra din behandling. Kolla med salongen om de har elever anställda.

Så nästa gång du sätter dig i stolen hos frisören, fundera på om han eller hon arbetar svart eller vitt. Vita jobb gynnar hela samhället!

Poul-Erik Jensen

Handelsanställdas Förbund

avd. 26 Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons