Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se till att det städas i Ljusne, tack!

När tänker Söderhamns kommun ta krafttag mot nedskräpningen i Ljusne? Det undrar Jan Lundstedt (C). Han får svar av förvaltningschef Herman Claesson.

Annons

Efter flera år och många långbänkar, har kommunen inte lyckats göra någonting åt nedskräpningen och förfallet i Ljusne.

Det började med ”bilskroten” på Granvägen, sedan har det fyllts på efter hand med gamla bilverkstaden på Kvistvägen i Fridhem. Därefter har gamla brukskontoret (Ljusne Wärdshus) tillkommit. Och i det här fallet så står det som ett stort spökhus mitt i samhället, med stolar och sängar som hänger ut genom fönstren. Samt trasiga fönster, där folk springer ut och in. Och hela området håller på att växa igen.

Sedan har vi Filarvägen där en tomt har sett bedrövlig ut i flera år. Men nu håller ytterligare en tomt på Filarvägen på att översvämmas, det verkar som att Ljusne håller på att få en ”bilskrot” till.

Det här är inte bra för Ljusne samhälle. Det avskräcker!

Det är nu hög tid att Söderhamns kommun tar krafttag och ser över förfallet i Ljusne. Något måste göras. Det skall inte behöva se ut på det här viset.

Ljusne är ett mycket fint samhälle med ett bra läge och fina möjligheter.

Ljusne är värt mycket mer för Söderhamns kommun.

Jan Lundstedt (C)

ersättare i kus-nämnden

Hej Jan!

Jag svarar på din insändare som företrädare för bygg- och miljönämnden. Det är vi som, enligt lag, ansvarar för tillsynen över bland annat ovårdade tomter och annan nedskräpning.

Vi arbetar kontinuerligt med tillsynen och under 2016 har vi intensifierat arbetet med ovårdade tomter och annan nedskräpning i hela kommunen. De exempel du räknar upp i Ljusne, hör till några av dessa ärenden. Arbetet innebär bland annat tillsynsbesök, kontakt med fastighetsägare samt att komma fram till någon typ av åtgärd tillsammans med berörda parter.

Detta är inte alltid enkelt och utgången i ett ärende kan bero på ett antal olika faktorer, exempelvis den privata ekonomin. Har ägaren ekonomiska resurser ser vi till att åtgärder vidtas, men när pengar saknas är det inte alltid lagstiftningen räcker till. Dock jobbar vi utifrån de förutsättningar vi har för att nå bästa lösning i varje enskilt fall.

Ytterst handlar det om att var och en som äger en fastighet sköter underhållet och att vi inte skräpar ner. Vi behöver alla hjälpas åt så att vi får en kommun att trivas i och känna oss stolta över.

Herman Claesson

förvaltningschef

bygg- och miljöförvaltningen

Söderhamns kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons