Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se möjligheterna med vindkraften

En etablering av vindkraftverk på Månberget skulle ge en stor positiv effekt under byggnadstiden och med stor säkerhet ett ekonomiskt tillskott till föreningarna i området under hela drifttiden på 30 år.

Annons

Eftersom jag har en koppling till Jättendal har jag följt turerna kring en eventuell utbyggnad av vindkraft i kommunen och i första hand för Månberget i Jättendal. Kommunen har vad jag förstår utnyttjat en konsult för att utreda konsekvenserna av en etablering av vindkraft.

Förslaget som kommit har – som det känns – en negativ inställning till en etablering av vindkraft och även till utveckling av byarna i kommunen över huvud taget. Allt ska bli som det alltid varit och Nordanstig ska enligt nollalternativet förbli en tyst kommun.

När det gäller Månberget har utredaren via ett otal cirklar kommit fram till att bara något enstaka kraftverk kan få byggas, vilket sannolikt skulle göra det ointressant för en eventuell elleverantör. Förslaget har i det avseendet inte tagit hänsyn till att Månberget inte är något berg i egentlig mening utan ett kuperat och varierat höglänt område.

En etablering av vindkraftverk på Månberget skulle ge en stor positiv effekt under byggnadstiden och med stor säkerhet ett ekonomiskt tillskott till föreningarna i området under hela drifttiden på 30 år. De fina gamla gårdarna och bybildningarna kommer naturligtvis att finnas kvar och tillsammans med den nya tekniken ge en bild av kontinuitet och utveckling som enbart kan vara positiv för bygden. Kraftverken kommer förvisso att synas och vara ett inslag i landskapet men efter någon tid säkerligen bli en naturlig del av miljön i området

Vad jag förstått planeras en ny bensinmack i Jättendal eventuellt tillsammans med annan service. För de som ska driva detta och alla andra redan etablerade näringsidkare i Jättendal, Hårte och Mellanfjärden är det viktigt att det sker en utveckling i området. Ni som så småningom ska besluta i vindkraftsfrågan: leta inte hindren – som är många i förslaget – utan se möjligheterna. Gamla hus, fina miljöer och världsarv är nog bra, men man kan inte leva på dem.

Jättendalsbo då och då

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons