Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD:s politik faller på dålig faktakontroll

"I vårt Sverige är det en självklarhet att män och kvinnor har samma värde och rättigheter."

Annons

"I vårt Sverige respekterar man det faktum att de flesta män och kvinnor är olika av naturen och ser det därför inte som ett problem att män och kvinnor ibland kan ta olika utgångspunkter eller göra olika livsval, så länge dessa val är frivilliga. I vårt Sverige är alla barn fria att självständigt forma sin könsidentitet utan inblandning från staten. I vårt Sverige sker anställningar på basis av kompetens och inte av könstillhörighet. I vårt Sverige finns det ingen plats för kvinnofientliga religioner och ideologier. I vårt Sverige skall både män och kvinnor kunna känna sig trygga, respekterade och rättvist behandlade."

Så här står det på SD:s hemsida under rubriken Jämställdhet och ökad trygghet för landets kvinnor. Det går inte ihop med textens innehåll. Kvinnors otrygghet i vårt samhälle är kopplat till traditionella könsidentiteter och roller som SD vill bevara. Det faktum att kvinnan värderas lägre resulterar i att hon inte lyssnas till, hon lönediskrimineras och trakasseras. Det är de traditionella rollerna som legitimerar att kvinnan kontrolleras, misshandlas, våldtas och mördas.

Att skylla kvinnofientligheten och våldet på främmande religioner och kulturer håller inte. Mäns våld mot kvinnor är ett omfattande problem i Sverige, nästan hälften av alla kvinnor har upplevt någon form av våld från en man och våldet förekommer i alla grupper oavsett klass, etnicitet, religiös tillhörighet etcetera. Men SD är inte intresserade av fakta, de spelar i stället på väljarnas rädslor och fördomar. Ett exempel är snacket om att minska antalet våldtäkter genom att stoppa invandringen från Mellanöstern och Afrika. De tar ingen hänsyn till att våldet förekommer överallt och att det är ett utbrett problem i vår kultur.

Okunskapen om problematiken bevisades ytterligare när Jimmie Åkesson debatterade mot Gudrun Schyman i Agenda. Han nämnde preventiva åtgärder i form av övervakningskameror på sådana platser där våldtäkter sker. Han vill då ge en bild av att den stereotypa våldtäkten sker utomhus och att förövaren är en (utländsk) man som kvinnan inte känner. Så ser inte verkligheten ut. Den största delen av övergreppen förekommer i hemmet. Och det är väl ändå inte där som Åkesson har tänkt sig att sätta upp övervakningskamerorna?

Om SD har för avsikt att lyfta frågor om jämställdhet och kvinnors trygghet tycker jag att de till att börja med borde intressera sig för hur verkligheten faktiskt ser ut. Rapporten Slagen dam Mäns våld mot kvinnor i jämställda Sverige – en omfångsundersökning finns att låna på biblioteket i Ljusdal, om det skulle falla exempelvis Anton Ring Hedman in att sätta sig in i ämnet. Men det blir förstås svårt att utifrån fakta fortsätta föra de resonemang som SD gör...

Sandra Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons