Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt på värmen!

Bollnäs bostäder är ett skitföretag som struntar i att deras hyresgäster fryser.

Annons

År efter år sedan omläggningen med värmen har vi klagat att det är för kallt inne när temperaturen ute är mellan +10 och noll ungefär.

Värmen går inte på förrän runt noll och det måste bli flera minusgrader innan det blir riktig värme på elementen.

De nonchalerar och försöker prata bort, kommer med en löjlig lasertermometer, mäter en prick här och en där och menar att det är bra, att vi är för känsliga och så vidare.

Det är lika på alla äldre områden, jag har pratat med folk från både Gärdet, Hedhamre, Öster och Bonden, nästan alla fryser.

En del har valt att flytta på grund av kylan, till de privata bostadsföretagens bostäder. De har nämligen rätt värme inne.

Hur vore det om Bollnäs Bostäder såg till att renovera och isolera de befintliga bostäderna innan man bygger nya bostäder som folk knappt har råd att bo i.

Märkligt att det finns pengar då men inte till det gamla beståndet.

Det är så dragit i lägenheterna så det måste vara mer värme för att stoppa kallraset från fönster och väggar.

Golven är iskalla, man får sitta fullt påklädd med raggsockor, tröja och tjock filt på sig för att kunna titta på tv.

Det värsta svaret fick ändå en granne som ville ha hjälp med att få tätat ett fönster som är glappt. Bovärden säger då att du måste ju inte sitta där, du kan sitta på någon annan plats. Trodde i min enfald att man hade rätt vistas vart man vill i sin egen lägenhet.

Bovärdarna verkar hårt styrda att spara till varje pris, det är för dyrt får man alltid till svar på allting. Eller så är de så rädda om sina bonusar att de därför väljer att inte föra hyresgästens talan.

Förbannad hyresgäst hos Bollnäs Bostäder

Bollnäs Bostäder svarar: Vi har under den gångna treårsperioden satsat mer än 50 miljoner kronor på energiåtgärder. Dessa har bestått i bland annat tilläggsisoleringar, konverteringar från elvärme och oljeeldning, byten av värmecentraler samt justering av såväl gamla som nya anläggningar.

Målsättningen är att temperaturen i alla lägenheter ska ligga på 21 grader, som är en allmänt godtagbar nivå. Genomförandet av dessa åtgärder, som dels görs av miljöskäl, men som också handlar om att nu och framåt kunna hålla behoven av hyreshöjningar på rimliga nivåer, har varit en komplicerad process.

Beklagligtvis har det i ett antal fall drabbat hyresgäster i form av undertemperaturer och värmestopp. Hela förändringen har dessutom sammanfallit med två av de kallaste vintrarna på många år.

Insändaren påtalar mycket riktigt våra svårigheter med att få temperaturerna i lägenheterna att följa med vid temperaturomslag särskilt i trakterna kring noll grader. Vi arbetar hela tiden tillsammans med våra entreprenörer för att komma till rätta med problemen.

Har en hyresgäst klagomål på värmen ser vi till att mäta temperaturer och på annat sätt felsöka. I de fall vi inte snabbt klarar att åtgärda det som felar erbjuder vi våra hyresgäster tillfälliga lösningar främst i form av elradiatorer.

Våra äldre hus är byggda i tider då vi hade låga energipriser och ett miljömedvetande långt ifrån dagens. Husen har därför en enklare värmestandard än de som byggs nu. Hur sådana hus ska förbättras är i dag en fråga som sysselsätter de flesta medvetna fastighetsägare. Att avstå från att bygga nytt löser inget av problemen kring de äldre husen, eftersom varje hus självt måste bära sina kostnader i form av höjda hyror för åtgärder som vidtas.

Det är alltid lika tråkigt när vi inte lyckas ha nöjda hyresgäster, men jag kan försäkra att vi hela tiden arbetar med målsättningen att alla ska vara nöjda. Detta gäller givetvis med såväl värmen som annat i lägenheten och inte minst med hyran. För att vi ska ha en möjlighet att lösa de problem insändarskribenten har ber jag honom eller henne att snarast höra av sig till sin bovärd.

Anders Wikström, verkställande direktör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons