Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt in stödet tidigare

Enligt dagens forskning har cirka var tredje blandmissbrukare och var femte alkoholmissbrukare adhd.

Annons

De fastnar vanligen i missbruket redan i tidiga tonåren eller ännu tidigare. Missbruket och kriminalitet hakar i varandra och följer samma negativa mönster med stora inlärningssvårigheter och konfliktbenägenhet redan från skolstarten, tidig missbruksdebut, utanförskap och allt tunnare kontakt med skolan. Det får förödande konsekvenser när samhället låter dessa barn och ungdomar "straffa ut" sig från kamraterna och skolan.

Facit i vuxen ålder är bland annat att var fjärde intern på våra fängelser har adhd. Vidare kostar en missbrukare samhället cirka 15 miljoner kronor under en 30-årsperiod. Och i Bollnäs kommun kostar i dag ungdomsplaceringarna 1,2 miljoner kronor per månad. Detta gäller i Bollnäs, Sverige och alla andra länder där man undersökt sambanden. Det går inte att förtiga detta samband, som man säkerligen kan koppla ihop med den alarmerande utvecklingen i Bollnäs kommun med ökat missbruk och kriminalitet bland unga.

Samtidigt som denna negativa utveckling rullar på tävlar våra politiker om att visa ansvar och handlingskraft. Någonting måste göras basuneras ut! Tycker att våra beslutsfattare nu har ett gyllene tillfälle att visa mod, ansvar och handlingskraft genom att besluta sig för en framtida skolstruktur med fokus på skolans innehåll. För det är kanske inom skolan samhället har störst möjlighet att jobba förebyggande mot missbruk, kriminalitet och utanförskap.

Politiker i Bollnäs kommun – ta chansen – våga satsa på en skola som fokuserar på eleverna och där våra pedagoger får möjlighet att fånga upp och hjälpa barn med särskilda behov, exempelvis adhd, add, dyslexi med mera. Det kommer att löna sig!

Småbarnsförälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons