Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på Bränta blir inte alls dyr

En satsning på Bränta – om vi nu utgår ifrån att det skulle kosta kommunen 60 miljoner kronor – blir inte alls dyr om man slår ut investeringen på exempelvis 25 år, skriver Fredrik Röjd.

Annons

Angående Bränta: Kommunchefen gick häromdagen ut i Ljusdals-Posten och varnade för en satsning på Bränta. Ett argument var att denna satsning skulle vara olaglig på grund av att den skulle gå med förlust. Ska jag uttrycka mig vänligt kan jag säga som så, att jag inte håller med!

En satsning på Bränta – om vi nu utgår ifrån att det skulle kosta kommunen 60 miljoner kronor – blir inte alls dyr om man slår ut investeringen på exempelvis 25 år. Då blir kostnaden cirka 2,4 miljoner per år, vilket ska ställas i relation till de många arbetstillfällen som skulle skapas när terminalen på Bränta blir verklighet. Visst, vissa räntekostnader tillkommer, men vi får inte heller glömma möjligheten till ränteavdrag.

Som sagt, ett stort antal nya arbetstillfällen till kommunen kommer att rendera i betydande skatteinkomster för kommunen, vilket med råge kommer att täcka den initiala kommunala investeringskostnaden. Det fina i kråksången är dock att detta inte räcker! Som en positiv bieffekt följer även att virkespriserna i kommunen som i dag är lägre än i övriga Sverige skulle öka, vilket ger mer pengar till våra många privata skogsägare. Pengar som dessa kan använda för att investera och konsumera inom kommunens gränser.

Det handlar om att se helheter och förhålla sig till begreppet totalekonomi. Alla har tydligen inte den förmågan.

Fredrik Röjd

fil.mag, Hyttebo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons