Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på en ny station i Hudiksvall

Vi är många som tycker att det nya dubbelspåret inte ska gå rakt genom stan, skriver Sigurd Melin i Näsviken.

Annons

Visst är det viktigt för Hudiksvalls utveckling att ha en centralt placerad järnvägsstation, men om vi envisas med att den ska ligga kvar där den ligger i dag så finns det ingen möjlighet att dra järnvägen nån annanstans än rakt genom stan. Och då förstör vi den.

Lägg järnvägen utanför stan säger en del, och tycker sig ha löst problemet snabbt och enkelt. Men det skapar i stället andra problem. Hur man än drar spåret måste flera bostadshus rivas, vi får en ny bullrande barriär mellan staden och naturområdena i väster. Delar av Hallstaåsen måste grävas bort vilket leder till att kommunens vattentäkt där måste överges.

Dessutom är terrängen väster om stan väldigt bergig, och passar mer för att bygga en berg-och-dalbana än en ny dubbelspårig järnväg. Lägger man den lågt måste man spränga djupa schakt eller tunnlar genom bergspartierna.

Med ett högt spårläge måste man i stället bygga viadukter över dalgångarna. Dyrt och bullrigt. Till detta kommer att staden förlorar kontakten med järnvägen. Vi får problemen, men inte fördelarna.

Men vi behöver inte välja mellan pest och kolera. Med en tunnel under Väster slipper vi störas av passerande godståg och kan få en ny järnvägsstation vid Håstaholmen, vid lokstallarna. En presentation av alternativet finns på Facebooksidan Dubbelspår under Hudiksvall.

I kommunens översiktsplan för Västra hamnen har man ritat in en ny stadskärna just i området runt lokstallarna. Här ska det finnas en blandning av mötesplatser, handel, kontor, bostäder, parker och torg, skriver man. Bebyggelsen ska vara tätare och högre, och när den har växt ned mot Håstaholmen ska detta kunna bli en samlingspunkt med kollektivtrafik och viss samhällsservice.

En ny järnvägsstation här, i ett attraktivt läge nära havet, kan bli just den utvecklingsmotor som gör att framtidsvisionerna för hamnområdet kan förverkligas. Så småningom kommer de två stadskärnorna att växa ihop, och Hudiksvalls centrum kommer då att utgöras av hela hamnområdet ner till Håstaholmen, inte bara några kvarter runt Guldsmeden.

Sigurd Melin

Näsviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons