Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa mer på de arbetslösa unga

Den höga arbetslösheten i Söderhamn, för unga, borde vara valets viktigaste fråga.

Vi har samma nationella regler i hela Sverige, men en rekordhög arbetslöshet i kommunen, så det finns alltså utmaningar som måste mötas med en lokal näringspolitik.

Annons

Det finns en hel del bra saker som kommunen har gjort under de senaste åren, med satsning på företagsklimat, Ung Företagsamhet och entreprenörskap i skolan. Inte minst för att vi moderater arbetat aktivt med att få kommunen att förstå vikten av att satsa på framtiden. Men det räcker inte.

Att få en fungerande tjänstesektor att växa i Söderhamn är mycket viktig, inte minst för unga människor som ofta får sitt första jobb i servicesektorn. Rut- och rot-avdragen har också gett vanliga familjer möjlighet att underlätta sin vardag, med att köpa tjänster till hemmet, och det har varit och är en mycket lyckad satsning för att skapa jobb i Söderhamn.

Arbetet med att få etableringar till Söderhamn, med företag som anställer många ungdomar, har också varit bra. Det arbetet måste fortsätta, men det arbetet riskerar helt att slås sönder, med anledning av den fördubbling av arbetsgivaravgifter för unga, som de tre röda partierna går till val på.

Politik handlar om att lokal, regional och nationell politik måste gå hand i hand för att man ska få bästa möjliga utfall. Genom en stark alliansregering under ledning av Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, som satsar på jobben i första hand, och ett nytt kommunalt styre i Söderhamn, så kan utvecklingen bli bättre.

Socialdemokraterna vill fördubbla arbetsgivaravgiften för alla under 26 år, vilket påverkar många företag med unga anställda negativt och det leder till färre jobb i Söderhamn.

De vill ta bort rut-avdraget, som 6 884 länsbor använt förra året, ta bort rot-avdraget, och höja bensinskatten kraftigt. De vill införa en kilometerskatt för tung trafik, på 14 kronor per mil, vilket skulle påverka jobben mycket negativt, och höja priserna på allt som hushållen köper, och försämra företagens konkurrenskraft, då alla produkter som ska exporteras från länet blir dyrare, och det slår direkt mot jobben.

Vi vill se en annan politik, där jobben och jobbpolitiken står i centrum, i Söderhamn, i hela länet och i Sverige. Vi vill se ett framgångsrikt Söderhamn och Gävleborg, där man är stolt och nöjd med att berätta att 2010 var året då arbetet startade på allvar med att förändra Söderhamn till en framgångsrik kommun där tjänstesektorn blomstrar, jobben växer till i framgångsrika företag och skolan i Söderhamn är känd som Sveriges bästa, med motiverade elever och lärare.

Linus E Ohlson (M)

kandidat till kommunfullmäktige

Lars Beckman (M)

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons