Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa hellre på vattnet

Nytt industriområde mellan Los-Kårböle. Detta är bara ett av cirka 15 områden som Ljusdals kommun anser är lämpliga för vindkraftparker.

Annons

Hela området mellan Los och Kårböle kommer att  påverkas negativt när det gäller bland annat friluftsliv, fiske, jakt och bärplockning. På ett område som är två mil långt och en mil brett kommer det att se ut som ett industriområde. Upp till 140 vindkraftverk med en maxhöjd av 200 meter, de flesta på bergshöjder 450 meter över havet eller högre, lysande och blinkande under hela den mörka tiden.

Verken är gigantiska, ställ ett verk bredvid Hybo klack på samma höjd som Hybosjön. Verket kommer att sticka upp 45 meter över bergets topp, eller stapla sex av Ljusdals gamla vattentorn ovanpå varandra, för att komma upp i samma höjd.

Det verkar troligt att kommunen säger ja till Ownpower Projects kommande ansökan om Kölvallens vindkraftpark. Det är märkligt tyst bland tjänstemän och politiker i den här frågan, som handlar om så stora ingrepp i landskap och natur. Ett läge som exploatörerna inte är sena att utnyttja.

På kommunen svarar man inte varför man säger ja till Våsbergets vindkraftpark, innan kommunens egen vindkraftplan är klar. Det bolagets miljökonsekvensbeskrivning innehåller flera felaktigheter. En öppen debatt gagnar demokratin.

Området mellan Los och Kårböle ingår inte i riksintresse för vindkraft. Kommunen följer inte tidigare tagna beslut, bland annat översiktsplanen. I Ljusdals kommuns översiktsplan, lagakraftvunnen i september 2010, står: "Ny bebyggelse och exploatering av natur ska ske på ett sätt som inte skadar friluftslivet. Naturen har ett egenvärde, och dess biologiska mångfald ska bevaras."

Bara att inse hur kommunen struntar i tidigare tagna beslut. Lägg alla dessa statliga miljoner på att effektivisera den befintliga vattenkraften istället för subventioner till vindkraft.

SN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons