Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sansa dig Sven-Åke Thoresen

Svar till Sven-Åke Thoresen (29/11).

Annons

Du vill i en insändare att jag ska sansa mig lite? När regionstyrelsens ordförande skriver så i ett svar ämnat till en annan debattör börjar man fundera. Det måste vara mitt engagemang i vindkraftens utveckling?

Mitt engagemang följer Region Gävleborgs riktlinjer. I deras utvecklingsprogram 2009 till 2013 står följande:

"Ett aktivt och modernt klimatarbete.

• Vi kraftsamlar för att stärka utbyggnaden och företagandet kring en ökad användning av vindkraft.

• Vi vill att utbyggnaden av vindkraft sker i samverkan med lokalsamhället.

• Vi blir ett av Sveriges centrum för vindkraftsutveckling.

Utvecklingen mäts:

• Mängd årlig producerad energi från vindkraft i regionen."

Står du bakom detta Sven-Åke?

Du skriver inte i vindkraftsfrågor under med styrelseordförande Region Gävleborg utan som fullmäktigeledamot i dina insändare mot vindkraften i Hudiksvall.

I energiplanen för Hudiksvall som utformades under din tid som kommunalråd står det:

"Stimulera vindbruk genom att aktivt medverka vid val av lokalisering".

Står du bakom detta Sven-Åke eller ska ingen vindkraft byggas i Hudiksvall och speciellt inte vid Järnblästen? Markägare ska inte profitera (det vill säga tjäna pengar på sin mark) och om du vinner nästa val ska alla beslut som går dig emot rivas upp som du skrev i en annan insändare. Är det så?

Vindkraften i Hälsingland kan inbringa 4 miljarder till lokala företag, näringsidkare och markägare om 600 vindkraftsverk byggs av de beskrivna 1 200 som HT förtjänstfullt visat. I Hudiksvall skulle 500 miljoner spridas på landsbygden under en tidsrymd av 30 år. Kommer sådana intäkter till landsbygden från något annat håll?

Sven-Åke, du drev under din kommunpolitiskt aktiva tid projektet bredband åt landsbygden. Ett projekt som nämndes som ett bra projekt av EU-kommissionen. I stället för att jobba kontraproduktivt mot landsbygden så kan du via dina uppdrag börja arbeta utvecklingsinriktat och motverka de problem som medfört att landsbygden minskat med 500 personer på några år. Hudiksvall behöver företagsmässigt och sysselsättningsmässigt i dag ingen politiker som jobbar mot sina invånare utan en politiker på lokal och regional nivå som tar tag i nuläget och visar vad denna politiskt splittrade kommun finns om tio år.

Sven-Åke det är dags för bredband del 2. Hur vi via våra egna möjligheter utvecklar hela kommunen och får ett levande nytt näringsliv byggt på det som är bra i dag och som ger inflyttning i stället för utflyttning. Utnyttjandet av vind är endast en liten del av detta. Jag ser fram mot dina utvecklingsförslag! Du behöver inte hålla på förslagen till nästa val. Vi behöver förslagen nu!!

Så Sven-Åke sansa dig och titta upp på de politiska utmaningar som står framför näsan.

Berndt Magnusson, Forsa

Lika jordlös som du

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons