Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanningen om Fukushima kommer fram

Vad som sägs från flera håll är att det kommer att visa sig att reaktorhaveriet i Japan är den värsta katastrof som vår planet råkat ut för sedan den stora kometen slog ner på jorden för 65–70 miljoner år sedan.

Annons

Uran och plutonium har halveringsvärden på miljontals år.

Av de sex reaktorerna vid Fukushima är det fyra som havererat. Ettan och tvåan sprängdes av vätgasexplosioner efter det att tankarna med uttjänt bränsle börjat koka. Reaktor tre har troligen haft samma förlopp som i Tjernobyl att det blev en kärnreaktion som sprängt reaktorn vilket syns på bilder där lockets bultar är lossprängda.

Sedan har vi den värsta av händelserna, och det som mörkas mest Det är reaktor fyra som man säger var avställd. Den reaktorn var laddad med ett bränsle som heter Mox och är en blandning av sju procent kärnvapenplutonium och 93 procent uran 235. Men enligt vissa rapporter sägs det att i reaktor fyra pågick ett hemligt kärnvapenprogram.

Till allt det här fanns det i bassänger vid reaktorerna 1 700 ton uttjänt men högradioaktivt bränsle. Detta bränsle behövde en miljon gallon vatten per minut för att hållas kylt. Bassängerna kokade tomma och bränslestavarna av zinkonium började lösas upp då det inte tål syre, och detta förvärrades sedan när man spolade saltvatten över bassängerna.

Bränslestavarna löstes upp och det uttjänta bränslet smälte, och i den ånga som ni alla sett stiga upp från verket var det enorma mängder strålningspartiklar som följde med. Nu hade Japan tur för denna tid på året är vinden från väst mot öst och förde ut det här över havet mot Hawaii och USA.

Utsläppsmängderna från Fukushima är tiotals gånger större än vid Tjernobyl, och dessutom här är det även helt andra typer av strålning som sprids. Man har i filter så långt bort som i San Fransisco redan funnit plutonium 238 i avsevärda mängder.

En miljondels millimeter av plutonium 238, 239, 240 eller 241 dödar en människa om man andas in den på bara ett par år. För att döda hela världens mänsklighet via förgiftning behövs bara ett halvt kilo plutonium. Det fanns minst 250 kilo av den varan i varje reaktor vid Fukushima.

Det man redovisar är ämnena jod 131 och cesium 137. Men från bland annat Greenpeace redovisar man helt andra ämnen, och det finns uppgifter om mycket märklig radioaktivitet som bara kan komma från en havererad reaktor som sysslar med kärnvapen plutonium.

Myndigheterna och Tokyo energi mörkar katastrofen inte bara för japanerna utan för hela världen. Men sanningen är inte långt borta. Varför man gör på detta sätt beror på att man inte kan göra något åt det hela – där är pudelns kärna.

Lars Idon Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons