Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanningen om aprilskämtet

Vem har inte ställt sig frågan om vad som kan vara grunden till att det finns ett aprilskämt.

Annons

Aprilskämtet har en reell historisk bakgrund. Året var 1572, platsen den lilla fästingstaden Brielle i nuvarande Nederländerna. Staden hade stor hamn och härifrån utlöpte många handelsföretag, på väg mot Skandinavien, övriga Europa, Afrika och Asien.

Spanjorerna hade tidigare ockuperat Holland och betraktade sig som väktare för katolska kyrkan. Martin Luther och Johannes Calvin hade dock tagit ställning mot katolska kyrkan, som på den tiden var i dålig författning. Bland annat kunde man genom pekuniära offer köpa sig fritt från sina synder, praktisk tagit köpa sig en plats i himlen om man hade pengar.

Många invånare anslöt sig till den nya läran och ansträngde sig att föra den vidare, till stor förtret för den katolska kyrkan. Från Spanien försökte man att utrota det hela.

Den nya lärans anhängare i landskapet Holland organiserade sig i små militära förband för att alla städer i landskapet var i spanska händer, så även Brielle. De antog namnet "Watergeuzen" och bestämde sig för att befria Brielle från spansk ockupation.

I mars 1572 fick de kontakt med färjekarlen Coppelstock. Tillsammans utarbetades en list, som kom till utförande kvällen före den 1 april. Coppelstock tog kontakt med den spanska garnisonen och diktade på trovärdigt sätt en historia om ett bondbröllop. Bröllopsfesten skulle äga rum samma kväll i en närbelägen ort, Vierpolders. Bruden var dotter till en stormrik bonde och alla var välkomna att delta i festen!

Spanjorerna svalde berättelsen med hull och hår. Coppelstock, som även var en av stadens väktare, öppnade den södra porten åt dem och släppte ut hela styrkan. Efter dem stängde han porten och sprang iväg till norra porten för att öppna den och släppa in några dussin Watergeuzen som väntade där. Brielle blev därmed den första staden av någorlunda betydelse som genom en list kapades till den holländska Watergeuzen rörelse!

Efter denna händelse uppstod ett skämtsamt rim som löd:

"Den första april förlorade Alva sina brillor". Namnet på den spanska överbefälhavaren var greven av Alva, Brielle räknas vara identisk med det holländska ordet "bril", som betyder glasögon.

Brielles befrielse har sedan dess firats varje år den 1 april. Journalisterna tävlar om att klä in listen i det hela, så trovärdigt som möjligt. Mindre lyckade skämt, som till exempel annonserandet om att nukleära experiment som skulle äga rum i Philipslaboratoriet i Eindhoven, ledde till att halva befolkningen flydde dagen för experimentet. Tidningen halverade antalet prenumeranter.

I Brielle är 1 april en stor festdag där många traditioner presenteras. Nästan hela befolkningen går klädda i 1500-tals dräkter. Festen avslutas på kvällen med dans.

Martin Huisman, Järvsö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons