Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkta avgifter ger kultur för alla

Kultur ger oss människor möjlighet att formulera drömmar, uttrycka känslor och skapa oss en identitet. Genom kulturen kan vi upptäcka nya tankar, idéer och perspektiv.

Annons

Om jobb är det som skapar ekonomisk självständighet och tillväxt medan välfärden gör att vi kan färdas väl genom livet, så är kultur det vi fyller livet med; som ger en djupare innebörd och hjälper oss att förstå både oss själva, andra och det samhälle vi lever i.

Tyvärr har kulturen hamnat i skymundan med en moderat kulturminister, med låga ambitioner och få förslag, nya idéer och initiativ. I många kommuner skär man kraftigt ner på kultur och fritid, samtidigt som avgifterna är höga. Den borgerliga kultur- och mediepolitiken vill ge mer makt åt kommersiella intressen. Vi tycker att det är självklart att det ska finnas plats för både det lättillgängliga och det provocerande, både det kommersiellt gångbara och det obekväma.

Att låta kulturen styras av marknadskrafter minskar kulturens och kulturutövarnas oberoende, och bidrar till att öka snarare än att minska klyftan i tillgång till kultur. Vi kommer aldrig att acceptera ett samhälle där det bara är de välbärgades barn som får möjlighet att lära sig att spela ett instrument.

Vi tar vår utgångspunkt i vår absoluta tilltro till att alla människor ska ha rätt till att ta del av kultur och utöva kultur. Därför vill vi bland annat införa fri entré på statliga museer, öka stödet till svensk barnfilm, stödja de fria kulturskaparna och arrangörerna och satsa på ett nytt kultur- och demokratiprojekt för unga. Vi vill också ge kommunerna stimulans att sänka avgiften till kultur- och musikskolorna.

Vi socialdemokrater vill använda kulturpolitiken som en viktig del i formandet av vår samhällsmodell för att stimulera till kreativitet, mångfald, dynamik och ett demokratiskt samtal.

Per Svedberg (S)

ledamot i riksdagens kulturutskott

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons