Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänk skatten för Sveriges pensionärer

De senaste åren har Kristdemokraterna genomfört en rad viktiga reformer för Sveriges äldre. Vi har kortat vårdköer. Vi har stärkt valfriheten inom äldreomsorgen, och vi har drivit på för välbehövliga förstärkningar av pensionärernas ekonomi.

Annons

De senaste fyra åren har inneburit stora påfrestningar för världsekonomin och därmed också på svensk ekonomi. Tack vare en jobbskapande och väl fungerande ekonomisk politik från alliansregeringen står Sverige ändå starkt. Det har gett oss möjligheter till välbehövliga reformer och det ger oss nu möjlighet att fortsätta genomföra förbättringar.

Kristdemokraterna är det parti som envist kämpat för skattesänkningar åt pensionärerna. Tre skattesänkningar har genomförts för pensionärer, något som inte hade kommit till utan Kristdemokraterna. Hittills har alliansregeringen satsat 12,8 miljarder kronor på skattesänkningar till pensionärer. Detta har gett pensionärerna mellan 5 000 och 10 000 kronor mer i plånboken varje år.

För de äldre som har sämst ekonomi har vi även höjt det så kallade förbehållsbeloppet, som i praktiken reglerar hur höga avgifter en kommun kan ta ut för exempelvis hemtjänst.

Vi har också förstärkt bostadstilläggen vid flera tillfällen. Det gynnar de pensionärer som har de lägsta inkomsterna. Men Kristdemokraterna vill mer.

Kristdemokraterna anser att en fjärde skattesänkning för pensionärerna är en av de åtgärder som nu bör prioriteras högst. Det är nu dags att ytterligare sänka skatten med 2,3 miljarder kronor för pensionärer. Det skulle vara ett välbehövligt tillskott för de cirka 6 500 pensionärerna i Bollnäs och skapa trygghet för dem som behöver det bäst – mest för dem som har minst. För oss kristdemokrater är det en självklarhet att denna skattesänkning ska genomföras snarast.

I dag finns en skillnad i beskattning mellan löntagare och pensionärer. Pensionärer, som jobbat hela livet, har en högre skatt än de som är arbetstagare. Även av den anledningen anser vi att en skattesänkning för pensionärerna ska vara prioriterad.

Sänkt skatt för pensionärer skulle innebära både ett välbehövligt tillskott i pensionärernas ekonomi och ökad rättvisa genom minskad skillnad mellan skatt på lön och skatt på pension. Därför prioriterar Kristdemokraterna en sänkning av skatten för pensionärerna i de budgetförhandlingar för 2013 som nu pågår.

Anders Bergsten (KD)

2:e vice ordförande kommunfullmäktige Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons