Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samspelet saknas

Det är inte bara i landstinget som Centren och Socialdemokraterna bildat (ohelig) allians. Så även vad i utbildningsfrågor i Nordanstigs kommun.

Annons

Vet den ena handen vad den andra gör?

I stället för att lyssna till sina borgerliga kolleger (M och FP) har man valt att agera självständigt, vilket resulterat i ett nerläggningsförslag av högstadieskolan i Harmånger. Vad tror man nu att detta ska få för konsekvenser? Kommer alla barn i Strömsbruk/Stocka/Harmånger att snällt sätta sig på skolbussen till Bergsjö? Knappast. I stället kommer barnen att flytta utombys till Hudiksvall. Och Nordanstig får snällt betala notan. Vad har vi då vunnit? Inte vet jag.

Om bara ett mindre antal elever från kommunens sydöstra hörn väljer Bergsjö blir inte heller samordningseffekterna och besparingarna i skolbudgeten så stora som man kanske kalkylerar med. Man kommer inte att uppnå de synergieffekter som skulle vara det viktigaste argumentet för ett högstadium i kommunen.

Samtidigt man vill att människor ska bosätta sig i Nordanstig, och som ett av de viktigaste skälen har man framhållit det havsnära boendet.

I den mån det finns ett strategiskt tänkande är det just detta som framhålls som det mest attraktiva och dragande i Nordanstig. Samtidigt läggs högstadieskolan i Harmånger ner! Kommunens östra och ur boendesynpunkt mest attraktiva del ställs utan högstadium. Däremot behålls skolan i Jättendal, som måste fyllas genom att invandrarbarn från andra delar av kommunen bussas dit. Det är mycket svårt att förstå logiken i detta. Det ligger nu på kommunstyrelsen att väga samman alla synpunkter och göra de strategiska övervägandena. Man kan inte slå på trumman för kusten och samtidigt dra undan viktig kommunal service i just detta område!

Detta visar med all tydlighet på att det saknas en strategisk planering i kommunen, där olika åtgärder måste samspela och drar mot samma mål.

Behåll två högstadier i Nordanstigs kommun!

Stefan Haglund (FP).

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons