Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samorda psykvården

Tack Rolf Samuelsson för upplysningen om psykiatrins okunskap samt tystnadspliktens baksida till förfång för den störde i Bollnäs.

Annons

Tack Rolf Samuelsson för upplysningen om psykiatrins okunskap samt tystnadspliktens baksida till förfång för den störde i Bollnäs. När jag drabbas av psykosomatiska besvär söker jag tröst, hjälp i psykiatrin, ty somatikern har okunskap om psykisk-somatisk störning.

Hur skulle samhället klara oss, de själsstörda. De som har en ande, skörhet, känsla, ja ett förstånd att inte förstå den komplicerade människan. Förstå sina föräldrar, sin utdragna barndom, mobbning, fattigdom, ja även ondskan? De får svårt i ett samhälles politik, klassamhälle där helst ingen ska vara annorlunda eller sticka ut. Vill vi ha blåkopior? Där moral, ansvar, civilkurage avtar?

Hur blir det om de legala mentala, störningar, ja sjukdom blir förhärskande. Jag börjar tro att sex, snobberi är starka drivkrafter.

Psykiatern och socialpsykiatern Eric From säger att "De starkaste krafterna, drivkrafterna, i människans liv, är de irrationella lidelserna. Det vill säga avundsjuka, svartsjuka, sadism, snålhet, ärelystnad och girigt maktbegär". Eller för att uttrycka det mer konkret, legala mentalsjukdomar.

Vi har hälsocentralers psykiatri, neuropsyk, barnpsyk samt rättspsyk samt psyksjukhus för övriga diagnoser, psykoser, utspridda. När får vi en större enhet? Hur rangordnar vi den kroppsliga vårdens diagnoser? Är det specialisterna enbart som ställer diagnoser? Vad händer människan som får fel eller godtycklig diagnos som i god tro kan orsaka fädernes missgärningar in till 3/4 led.

Birgitta Ahlgren

legitimerad sjuksköterska i psykiatri

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons