Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma pengar

Med lägre ersättningar och arvoden blir det naturligtvis mer pengar över som kan gå till de otaliga behjärtansvärda ändamål världen är så full av och där hjälp från Röda Korset kan vara en fråga om liv eller död.

Annons

Åsa Älander frågar (19/2) vad höga ersättningar, arvoden och tjänstebilar har att göra med Röda Korsets arbete för att lindra nöd och förhindra mänskligt lidande.

För undertecknad är svaret självklart. Med lägre ersättningar och arvoden blir det naturligtvis mer pengar över som kan gå till de otaliga behjärtansvärda ändamål världen är så full av och där hjälp från Röda Korset kan vara en fråga om liv eller död.

Det spelar väl ingen roll var pengarna kommer ifrån om det är medlemsavgifter eller insamlade medel. Jag förstår inte att man gör en sådan skillnad, det är obegripligt. Det är ju den totala summa pengar som Röda Korset förfogar över som styr verksamheten. Men högsta ledningen framhåller gärna dessa två delar som olika potter som inte har med varandra att göra: medlemsavgifter och insamlade medel. Pengar som pengar, allt annat är ett försök till bortförklaring.

Angående det stora miljonsvindleriet av en person i högsta ledningen råder det stora oklarheter i frågan varför det tog så lång tid innan man skred till verket och slog till. Misstankarna hade funnits länge.

De som leder en organisation som lever på bidrag och människors vilja att göra stora insatser med frivilligt och ideellt arbete får naturligtvis inte glömma att Henri Dunants ideal även gäller den högsta ledningen. Detta har man uppenbarligen glömt och följderna ser vi nu tydligare än någonsin: en förtroendekris utan like. Det fulla ansvaret för detta har Röda Korsets högsta ledning – ingen annan.

Björn Cobdal

Frivillig och medlem i Röda Korset,

Dellenkretsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons