Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhället måste lätta barnens börda

Många barn bär på en tung hemlighet. Hot och misshandel, sexuella övergrepp, alkohol och andra droger, psykiskt labila föräldrar, är bara några av de problem som gör att ett barn kan må dåligt.

Annons

Många barn bär på en tung hemlighet. Hot och misshandel, sexuella övergrepp, alkohol och andra droger, psykiskt labila föräldrar, inga fasta regler eller mattider och ekonomiska bekymmer är bara några av de problem som gör att ett barn kan må dåligt.

Vi måste alla fråga oss hur sådana missförhållanden kan få fortgå i vårt välfärdsland. Hur kan maskorna i de sociala skyddsnäten vara så stora att sådant får slinka igenom? Hur påverkas barnen av en så otrygg barndom och uppväxt?

Det är nog tyvärr ofta så att många ser på när barn och ungdomar super sig redlösa men ingen frågar varför. Grannar ser, hör och misstänker att allt inte står rätt till, men vill inte lägga sig i. Därför behöver dagens samhälle präglas av mer civilkurage.

Den allmänna och förödande uppfattningen att man ska sköta sig själv och strunta i andra, tycks tyvärr delas av allt fler.

Vi kristdemokrater vill inte ha ett sådant samhälle. Alla har vi ett ansvar för våra medmänniskor och framför allt för barnen!

I de kommuner som satsat på familjecentraler är det enklare att ett barns situation uppmärksammas. Fler kommuner borde därför skapa familjecentraler där t ex socialtjänst, barnavårds- och mödravårdscentral är samlokaliserat, för att gemensamt stödja utsatta barn och familjer även på sommaren.

Hur barn behandlas säger mycket om vilket samhälle vi lever i.

Barnen har inte valt sin livssituation. Därför måste kommunerna alltid se till att barnens bästa sätts i främsta rummet. Vi är stolta över att Nordanstig håller på att arbeta fram en fungerandefamiljecentral och tror detta kommer gynna alla barnfamiljer och enskilda barn oerhört! Vi hoppas att fler av de kommuner om ännu ej har denna service följer efter!

Maria Karström

Kristdemokraterna Nordanstig

Kent Sjöberg

ombudsman Kristdemokraterna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons