Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhället måste förändras från rötterna

/
  • Vi måste redan i förskolan börja visa hur världen ser ut, skriver två CUF:are i Hudiksvall.

Samhället måste förändras och göra upp med strukturerna som möjliggör nyss nämnda kränkningar och exkluderingar. Det måste ske från grunden, skriver insändarna i sin replik på Unga feminister Hudiksvalls inlägg (29/7).

Annons

Det måste genomsyra hela samhället – att alla är lika mycket värda och ska behandlas därefter. Lagstiftningen i Sverige är dock i sig inte ojämlik. Det är strukturerna och onödiga normer som är ojämlika. Det är de strukturerna vi vill få bukt med, det vill både UF och vi i CUF.

Vi gav oss in i politiken för att vi ville förändra. Annars hade ju inte politik behövts. Samhället är inte färdigt och kommer antagligen aldrig bli. Varje dag kränks och bort kvoteras kvinnor, för att de är just kvinnor. Könsneutrala exkluderas och transsexuellas rättigheter ifrågasätts, exemplen är många när det kommer till ojämlikhet och orättvisor.

Vi måste redan i förskolan börja visa hur världen ser ut. Visa att alla är människor och att ingen i första hand är sitt kön eller etnicitet. Vi är alla individer och vi är alla unika. Kvotering som UF förespråkar kommer att slå fel. Kvotering kommer endast fungera som en konstgjordandning för jämställdheten. Om vi använder oss av en kvoteringsmall för hela samhället så hamnar många i kläm. Många kommer att exkluderas på grund av sitt kön eller etnicitet. Vi måste arbeta på flera fronter och se till att förändring sker utan att slå undan benen för någon.

I slutet av UF:s svar skriver de återigen om att man vill se att festivalscenerna blir mer jämställda. Det låter bra men vi får inte glömma bort att de som arrangerar festivalerna inte bokar akter efter vilket kön de har utan de som är viktigt för arrangören är vilken akt som drar mest folk och vilka akter som är aktuella just nu.

Anton Stark

ordförande CUF Hudiksvall

Wilhelm Westberg

vice Ordförande CUF Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons