Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete med friskolan

Om Skolinspektionen står fast vid sitt beslut ska vi dock i samverkan med friskolorna gemensamt arbeta för att alla elever i vår kommun ska få en så bra utbildning som möjligt.

Annons

S E Pettersson (HT 12/2) reagerar på hur jag beskriver situationen i händelse av att Skolinspektionen åter godkänner friskolorna i vår kommun. Jag tror att Pettersson starkast reagerar på rubriken på min artikel, vilken är satt av HT. Om han i stället läst vad jag skrev hade nog några av hans invändningar fallit platt till marken.

Min grundinställning vad det gäller den offentliga sektorn är att jag vill att mina skattepengar ska användas så effektivt som möjligt. Detta är för mig och majoriteten en ledstjärna. Jag har aldrig hävdat att det inte kan bli mindre än 45 miljoner som blir slutsumman för kommunen om friskolorna startas. Det beror på vilka elever som söker friskolorna. Hur kan det komma sig? Ersättningen till friskolor utgår från en snittkostnad per elev i kommunen. Det innebär att elever vid hälften av kommunens skolor, om de väljer friskola, är en kostnadsreducering för kommunen. Om däremot elever från de kostnadseffektiva skolorna väljer friskolor blir det för kommunen en fördyrning.

Budgetering och personalbemanning inom skolan är en komplex verksamhet. Det hade varit enkelt om det var så att en elev har en lärare. Om eleven väljer en annan skola sägs denna lärare upp för att anställas på den nya skolan. Det blir då ett nollsummespel. Men om man tänker följande scenario förstår man komplexiteten. En lärare på en kommunal skola som ligger exakt på genomsnittskostnaden har 30 elever. 15 av dessa väljer en friskola. Kommunen måste då fortfarande ha läraren anställd för de kvarvarande 15 eleverna samtidigt som kommunen måste betala för de 15 eleverna som går till friskolan. Detta scenario innebär en dubblering av kostnaden för kommunen. Det är detta som vi inom kommunen måste hantera och som vi vill att Skolinspektionen ska väga in i sin bedömning.

Om Skolinspektionen står fast vid sitt beslut ska vi dock i samverkan med friskolorna gemensamt arbeta för att alla elever i vår kommun ska få en så bra utbildning som möjligt, men det är inte samma sak som att jag inte ska upplysa om att förändringen leder till en större ineffektivitet av hur skattemedlen används.

Daniel Pettersson (V)

kommunalråd Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons