Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbeta mot droger

Missbruket av drogen GHB, som kan framställas ur GBL, har fått skrämmande konsekvenser för unga människor i Bollnäs.

Annons

Beroende av GHB uppstår snabbt och blir mycket intensivt. Avgiftning tar lång tid och vållar våldsamma abstinensbesvär.

Vi behöver hjälpa polisen i deras arbete mot GHB/GBL i Bollnäs. Under vintern har Bollnäspolisen kraftfullt arbetat för att begränsa kretsen av människor som missbrukar GHB eller GBL.

Från Folkpartiet bjöd vi in oss själva till polisen i Bollnäs. Dels för att uppdatera oss på vad som görs för att begränsa skadorna av GHB/GBL, dels för att fråga hur vi kan agera för att göra polisens insatser ännu effektivare. Det är uppenbart att de behöver både bättre samverkan med andra aktörer i samhället, och bättre verktyg för det praktiska arbetet mot missbruket.

Vi kan konstatera att en tydlig narkotikaklassning av GBL, som i dag är ett tillståndspliktigt lösningsmedel för bland annat klottersanering, skulle ge polisen ett verktyg för att omhänderta och lagföra den som innehar GBL för eget bruk eller för försäljning. Vi kommer att ta upp den frågan i riksdagen och i regeringskansliet.

Vi kommer också lokalt i Bollnäs kommun att ta initiativ för att öka samverkan mellan kommunens olika verksamheter och polisen. De befintliga kontakterna kan bli effektivare och djupare mellan skola, socialförvaltning och polis. Vi vill börja med att bjuda in polisens ledning i Bollnäs till ett förutsättningslöst samtal med kommunledningen om hur vi gemensamt kan hitta formerna för förbättrat samarbete.

Hans Backman (FP)

riksdagsledamot från Gävleborg

Peter Nordebo (FP)

kommunstyrelsen Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons