Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälja Vattenfall är ingen landsbygdsåtgärd

Nej, man kan verkligen inte äta en kaka och sedan tro att den finns kvar, så som Sven Bergström (C) och Lennart Pettersson (C) vill lura i oss (5/8). Och man kan inte heller sälja en verksamhet och sedan förvänta sig att man ska kunna styra den.

Annons

Säljer vi delar av Vattenfall så minskar självklart våra möjligheter att påverka energibolagens utveckling, och även våra statliga intäkter minskar. Pengar som kunde användas till miljöomställningsarbete.

Att sälja statliga bolag har varit ett sätt för alliansregeringen att hålla ekonomin i schack under lågkonjunkturen, men det är ett oerhört kortsiktigt tänkande, eftersom det i huvudsak varit de vinstgivande bolagen man sålt ut.

Jag förstår verkligen inte hur centerpartister har mage att påstå att försäljning av statliga infrastrukturbolag skulle vara till någon fördel för Norrlandskommunerna. Hittills kan jag inte påminna mig någon avreglering eller bolagsutförsäljning som varit till fördel för landsbygden, oavsett vilken regering som gjort det.

Statens Järnvägar, Posten, Telia och så vidare. När privata marknadsintressen får ta över drift eller ägande, så har det oftast blivit till nackdel för människor som bor i mindre folktäta områden.

Vad gäller problemet med att vattenkommunerna inte får del av den vinst som deras vatten genererar, så är lösningen knappast att sälja Vattenfall, och sedan kasta till Norrland små smulor i fonder för lokal utveckling.

Näringslivsminister Maud Olofsson (C) var i våras mycket tydlig med att hon inte var intresserad av att införa ett system där kommuner som ställer upp med förnybar energi, som vatten eller vind, kan kräva en andel av vinsten.

Ett sådant system hade verkligen kunnat stärka landsbygdskommunernas resurser på lång sikt. Men det ligger tydligen inte i Maud Olofssons intresse.

Centerpartiet får gärna vända blickarna från Stureplan och börja intressera sig för landsbygden igen, men lura inte i oss att en försäljning av Vattenfall skulle vara en landsbygdspolitisk strategi.

Yoomi Renström (S)

oppositionsråd i Ovanåker

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons