Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälj inte utsikten

Politikernas ambition känns inte trovärdig om Stenhamre 17:16 ska bebyggas med en ny butik.

Annons

Stenhamre 7:16 är beteckningen på den kommunala tomt som ligger bredvid före detta Röda Kvarn i centrala Ljusdal. Den är än så länge obebyggd, och ska enligt min mening förbli så. Detta av två skäl.

Från genomfarten, Norra Järnvägsgatan, har man precis där utsikt upp emot några av centralortens vackraste och mest kända byggnader. Den ena är den hundraåriga Stenhamreskolan, sedan några år kompletterad med sporthallen Giganten. Den andra är Vattentornet, den kanske mest kända symbolen för Ljusdal.

Båda dessa byggnadsverk kan, mer än många andra byggnader, bidra till en skönhetsupplevelse för den som passerar. En butik, hur anpassad den än är till omgivningen, kommer just här att skymma och förfula. Den här utsikten ägs av alla och får inte säljas ut. Ett fungerande skönhetsråd skulle knappast godkänna en stor byggnation här.

Det andra skälet är mer praktiskt eller politiskt. Den långa Norra Järnvägsgatan har butiker från rondellen vid OK och hela vägen till anrika Wallins bosättning. Att bygga en butik på den nämnda tomten, innebär ytterligare en förlängning av den långa raden butiker.

Kommunledningen har tagit flera beslut för att koncentrera affärsverksamheten och skapa ett mer samlat centrum, till exempel kring Postplan. Ambitionen känns inte trovärdig om Stenhamre 17:16 ska bebyggas med en ny butik. Det går inte att säga en sak och göra en annan.

Jag är mycket kritisk till detta förslag som kommunstyrelsen ska ta ställning till på torsdag.

Eva Svärd

Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons