Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälj inte "låtsasnus" till barn

Det säljs ett snus, helt fritt från tobak, innehållande rökarom för att simulera smaken av riktig tobak så bra som möjligt. En minderårig, ett barn, har ingen anledning att prova på denna produkt som enbart kan bli en inkörsport till riktigt snus.

Annons

Unico – det utan tobak

Det säljs ett snus, helt fritt från tobak, innehållande rökarom för att simulera smaken av riktig tobak så bra som möjligt. Denna produkt kan missfärga tänderna och även orsaka karies, även om det inte uttalat är en vanlig biverkning. Den ger ingen nikotinkick men däremot ett pirr som påminner om den kick man får från vanligt snus.

En minderårig, ett barn, har ingen anledning att prova på denna produkt som enbart kan bli en inkörsport till riktigt snus. För ett barn skapar denna lilla portionsförpackning en vana, en väldigt dyr vana som inte borde få förekomma.

Den handlare som säljer detta låtsassnus gör sig skyldig till ett större moraliskt brott än den som säljer energidryck till minderåriga, enligt min mening. Om jag kunde välja skulle mina barn inte ges möjlighet att köpa någon av dessa produkter. Att det finns butiksinnehavare där ute som vägrar sätta åldersgräns på dessa produkter enbart på grund av den inkomst de går miste om, det tycker jag är sorgligt, grymt och väldigt egoistiskt.

Min son, tio år gammal, har av nyfikenhet fått köpa detta nikotinfria snus i en butik i Ljusdal som även säljer energidryck och så vitt jag vet inte tänker sluta med detta heller.

Är det för mycket begärt att andra vuxna säger nej till mitt barn i situationer då jag inte kan närvara? Alla ni vuxna där ute och alla ni som har möjlighet att sälja dessa produkter. Tänk er för vem ni säljer till. Nästa gång kanske det är ert barn det gäller.

Anna Mårtensson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons