Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakdebatt är inte Ljusdals starke man, Roland Bäckmans, starka sida

Vid kommunfullmäktigemötet 28 juni valde Roland Bäckman (S) att gå till personangrepp på mig för att undvika en sakdebatt om kommunens nedskrivningar på 22 miljoner kronor.

Annons

Ett billigt knep där kommunalrådet väljer att framställa sig själv som ett offer och hoppades på stöd från övriga fullmäktigeledamöter. Nu lyckades kommunalrådet bara att hetsa upp en av sina egna bundsförvanter att delta i mobbningen nämligen, Malin Ängerå ordförande i utbildningsnämnden. Eftersom sakdebatter aldrig varit deras starka sida, gällde det att lägga fokus på något annat, nämligen mig som person, mitt sätt att tala, mitt tonläge, mina ordval med mera.

Anledning till min interpellation är, att åren 2009 och 2010 har varit mycket bra år rent ekonomiskt för Ljusdals kommun, så bra att kommunledningen ansåg sig behöva ”gömma” undan 36 miljoner kronor i nedskrivningar. Samtidigt har våra nämnder tvingats till stora besparingar. Utbildningsnämnden har genomgått rena stålbaden enligt ordförande i nämnden och förvaltningschefen säger att om resurserna fortsätter att minska kommer detta att allvarligt hota kvalitén i verksamheten. Vilka undanträngande effekter får dessa nedskrivningar för våra basverksamheter som skola och omsorg?

Det är kommunstyrelsen som ansvarar för årsredovisningens upprättande och Roland Bäckman (S) är kommunstyrelsens ordförande och alltså ytterst ansvarig för årsredovisningens upprättande. Ljusdals kommun har under åren själv arbetat fram en helt egen praxis, där besluten om bland annat nedskrivningar tas i slutna rum med några få initierade politiker och tjänstemän.

När man frångår en öppen redovisning av gjorda nedskrivningar väljer man också bort redovisningens grundprinciper om en rättvisande bild, god redovisningssed och transparens mellan räkenskapsåren. Jag undrar vilka bevekelsegrunderna var när den initierade ”eliten” valde att skriva ner IP:s kylanläggning med fem miljoner kronor vilket resulterade i att kylanläggningen nu har ett bokfört värde på noll kronor eller när Järvsö järnvägsstationshus skrevs ner med 532 907 kronor och några månader efter säljs byggnaden till Järvsö Rådet för en krona? Detta är bara två exempel på alla de nedskrivningar som gjorts.

När den politiska ledningen väljer att fokusera på samtalstonen i fullmäktige, glömmer man totalt bort de bakomliggande faktorerna till varför samtalstonen ibland kan upplevas som hätskt. Nämligen brist på information, brist på kommunikation, bortförklaringar, mörkningar denna lista kan göras lång. Det är den politiska kulturen samt etik och moral som behöver diskuteras i Ljusdal, inte samtalstonen i fullmäktige.

Bodil Eriksson

Folkpartiet Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons