Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg ja till surrogatmödraskap

Jag hoppas innerligt att man i Sverige låter de par som behöver denna hjälp, och de kvinnor som faktiskt finns och vill hjälpa till, får göra detta så att dessa efterlängtade barn får komma till världen, skriver insändaren.

Annons

Jag blir mycket ledsen när Kristdemokraterna ställer sig negativa till att tillåta surrogatmödraskap i Sverige och i sin debattartikel inte håller sig till det som SMER, Statens medicin-etiska råd, har föreslagit och som nu utretts, altruistiskt surrogatmödraskap, det vill säga ingen ersättning förutom de faktiska kostnaderna kring processen.

Det handlar inte om exploatering av socialt och ekonomiskt utsatta kvinnor. Det handlar om systrar, svägerskor och väninnor som vill hjälpa ett par att få sin högsta önska uppfylld och själva får ge någon det finaste man kan ge. Det handlar om kvinnor som själva fått de barn de önskar, haft okomplicerade graviditeter och vet vad det innebär att bära ett barn. Jag tror att vi i Sverige har all möjlighet att kunna utforma detta på ett bra sätt för alla parter. Vi har själva fått erbjudande av två närstående att bära vårt barn. Så det finns kvinnor som vill detta. Om man värnar om kvinnors rätt till självbestämmande, borde inte vi myndiga kvinnor då själva få bestämma över våra kroppar? Kanske borde organdonation till anhöriga annars också ifrågasättas med tanke på eventuella påtryckningar och risker?

För många par är detta enda vägen till föräldraskap. Orsakerna kan t ex vara att kvinnan har fötts utan livmoder, har missbildad livmoder, fått upprepade missfall eller har sjukdomar som gör det för riskabelt/omöjligt att genomgå en graviditet. Nej det är ingen rättighet att få barn, samtidigt så har utvecklingen inom det reproduktiva området gått kraftigt framåt och fler möjligheter erbjuds; IVF, insemination av ensamstående och nu förslaget att kunna få både donerade ägg och spermier. Ur barnperspektivet tror jag personligen att det i så fall kan bli mer funderingar från barnets sida om det inte har genetisk koppling till någon av föräldrarna som det blir vid donation av både ägg och spermier än om barnet har genetisk koppling till båda sina föräldrar men legat i en annan mage i nio månader.

Jag blir också upprörd över uttrycket att beställa ett barn. Det handlar om en process där alla parter är inblandade och den tilltänkta mamman genomgår en hormonstimulering och äggplock. Det är fult mot de barnlängtande par som finns och barn som tillkommer på detta sätt att använda ett sådant opassande ord. Jag hoppas innerligt att man i Sverige låter de par som behöver denna hjälp, och de kvinnor som faktiskt finns och vill hjälpa till, får göra detta så att dessa efterlängtade barn får komma till världen.

Hoppas på ett ja

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons